Magyarország

2018.05.06. 17:12

Időjárás-jelentés - 2018. május 6.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetektől a Balti-tengerig benyúló és az Ural előterében elhelyezkedő magasnyomások között hidegfront húzódik, széles felhőzetéből többfelé esik az eső, déli szakaszán zivatarok alakulnak ki. Európában másutt tartós, zárt, frontális felhőzet csupán a Skandináv-félszigetet éppen elért következő hidegfront előtt figyelhető meg, illetve a Földközi-tenger térségének egy részén, ahol ciklonok okoznak záporokat, zivatarokat Törökországtól a Balkán-félszigeten át Olaszország környékéig. Kontinensünkön másutt nagyrészt napos az idő. A hőmérséklet csúcsértéke Oroszország és a Skandináv-félsziget északi részén általában 6 és 12, Európa nyugati felén jobbára 17 és 25 fok között alakul. Továbbra is a Fekete-tengertől északra és nyugatra van a legmelegebb, arrafelé 28, 33 fokot mérnek. A Kárpát-medence fölé hétfő estig északkeleti áramlással kissé hűvösebb levegő érkezik, átmenetileg szárazabbra fordul az idő.

Várható időjárás hétfő estig

Nagyrészt derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, vasárnap napközben az Alföld déli és keleti részén, hétfőn késő délutántól északkeleten lehet helyenként erősebb a gomolyfelhő-képződés, és alakulhat ki néhol záporeső, esetleg egy-egy zivatar. Az északkeleti, északi szél kezdetben nagy területen, éjszakától az ország keleti felén lesz gyakran erős, északkeleten viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 14 fok között, a szélvédett északi tájakon helyenként 8, 9 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 24, 25 fok körül várható.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!