Magyarország

2018.06.01. 17:26

Időjárás-jelentés - 2018. június 1.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Európa nagy részének időjárását sekély ciklonális mező alakítja. Területén napos és erősebben gomolyfelhős területek egyaránt előfordulnak, helyenként zápor, zivatar is kialakul. Ugyanakkor kontinensünk északi, északkeleti vidékein ciklonok örvénylenek, emiatt arrafelé több a felhő, a frontok mentén elszórtan esik az eső, záporeső. Jelentősebb hidegbeáramlás elsősorban északkeleten van, ahol néhol hózápor is kialakul, és a legmagasabb nappali hőmérséklet nagy területen 10, helyenként 5 fok alatt marad. Szárazföldünk más tájain melegebb az idő, a Skandináv-félsziget déli részén, valamint Közép- és Délkelet-Európában 24 és 33, Nyugat-Európában 19 és 24 fok között változik a csúcshőmérséklet. Szombat estig a Kárpát-medence időjárásában lényeges változás nem várható, de fokozatosan nő a záporok, zivatarok kialakulásának az esélye.

Várható időjárás szombat estig

Pénteken és szombaton is a fátyol- és az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütésre számíthatunk. Pénteken a Dunántúl nyugati, délnyugati részén és északkeleten szórványosan, másutt helyenként, éjszaka néhol, szombaton többfelé alakulhat ki zápor, zivatar. Szombaton heves zivatar is előfordulhat. Reggelig többnyire mérsékelt marad a légmozgás, szombaton megélénkül a nyugati, északnyugati szél. Zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 20 fok között, a nagyobb városokban 20 fok fölött alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 27 és 32 fok között valószínű.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!