Magyarország

2018.12.13. 18:34

Pénzért ígért magyar állampolgárságot a volt polgármester

Nyíregyháza - Súlyosbította a törvényszék Monok volt polgármestere és élettársa büntetését.

Nyíregyháza - Súlyosbította a törvényszék Monok volt polgármestere és élettársa büntetését.

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa csütörtökön az elsőrendű Sz. Zs. L. büntetését 594 rendbeli befolyással üzérkedés bűntette miatt 6 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra súlyosbította, ezen felül 239 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vád alól felmentette. A másodrendű D. N. büntetését bűnsegédként elkövetett 594 rendbeli befolyással üzérkedés bűntette miatt 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra súlyosbította, valamint 239 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vád alól felmentette. A törvényszék helybenhagyta a harmadrendű T. Z. elsőfokú felmentő ítéletét – tájékoztatott Sterné dr. Deák Andrea.

– A tényállás szerint 2013. januárjában Sz. Zs. L. megállapodott két ukrán állampolgárral, hogy politikai és közéleti befolyását felhasználva – a kedvezményes honosításhoz szükséges feltételek hiányában is – segítséget nyújt kárpátaljai ukrán személyeknek a magyar állampolgárság megszerzéséhez. Azt ígérte az ukrán vádlottaknak, hogy nagy összegű euróért cserébe Magyarországon hivatalos személyek az ő kérésére a kedvezményes honosításokat elintézik. Sz. Zs. L. és D. N. legalább 594 ukrán személytől minimum 386 100 eurót (111.254.715 forintot) vettek át, azonban egyetlen honosítási eljárást sem kezdeményeztek, az átvett összeget saját céljaikra fordították – ismertette a törvényszék sajtószóvivője.

Folytatás az ítélőtáblán

– Nyomatékos súlyosító körülményként értékelte a törvényszék, hogy Sz. Zs. L. 594 rendbeli bűncselekményt követett el, illetve azt, hogy cselekménye a magyar köztisztviselők korrumpálhatóságának lehetőségére utalt, és ezáltal alkalmas volt Magyarország nemzetközi tekintélyének lejáratására is. Az ügy Sz. Zs. L. és D. N. esetében a bejelentett fellebbezések miatt a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik – közölte Sterné dr. Deák Andrea.

(Az ügy elsőrendű vádlottja Szepessy Zsolt László, Monok volt polgármestere, D. N. az élettársa, s az ő fia a jogerősen felmentett T. Z. – a szerk.)

KM


[related-post post_id="4079242"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!