Magyarország

2018.12.22. 17:51

Üdvözítő érkezett

<em>Jézus Krisztus földre érkezése: látogatás a magasságból. Amikor az Atya megkomponálta ezt a földre érkezést, akkor volt benne rutinja. Sokféle látogatás forgatókönyvét és annak variációit tudta már maga mögött.</em> Dr. Fekete Károly, református püspök írása.

Jézus Krisztus földre érkezése: látogatás a magasságból. Amikor az Atya megkomponálta ezt a földre érkezést, akkor volt benne rutinja. Sokféle látogatás forgatókönyvét és annak variációit tudta már maga mögött. Dr. Fekete Károly, református püspök írása.

Volt, amikor úgy gondolta, hogy követelő és félelmetes látogatás kell, volt, amikor számon kérte az övéit, mint egy szigorú bíró. Jött ítéletesen és felelősségre vonóan is. Volt már elég ezekből… Az első karácsonyon nem ilyen nyomasztó módon akart érkezni. De nem is úgy akart jönni, mint a római császárok a harci kocsikon teljes díszben, akik előtt hajtották a leigázottakat, hogy átmasírozzanak a diadalív alatt, vagy amint Spartacus idején a keresztre feszített rabszolgák halálos sorfala között vonultak a katonák. Istennek bőven volt tapasztalata arról, hogy a magas rangú személyek látogatása milyen áldatlan és pokoli tud lenni és milyen érzéseket kelt bennünk, kisemberekben.

Amikor az első karácsonyon a magasságos Isten meglátogatott bennünket, azt csodálatosan úgy rendezte, hogy az egy emberléptékű találkozás legyen. Egy tiszta leány elcsodálkozásában, egy istenfélő ács zavarában, egy kisgyermek mosolyában jött. Egészen egyszerűen, szegényes ruhába burkoltan jelent meg nekünk a Legnagyobb, „akinek adatott minden hatalom mennyen és földön”. „Üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában.” (Lk 2,11)

Abban van a mi Istenünk nagy irgalmassága, hogy a földet valaha is elérő legnagyobb látogatást egy szeretni való gyermek alakjában tette meg. Nem élősködni és urizálni jött, nem ingyen akart vendégeskedni, vagy leigázni és másokat kihasználni, hanem életet hozott, ajándékot adott, jövendőt formált. Jött egy rendkívüli VIP-vendég, aki nem azt várta, hogy különleges bánásmódban részesítsék őt, hanem úgy jött, aki maga gyakorolt különleges bánásmódot azokkal, akik közé megérkezett. Életmentő Üdvözítő született, akiben Isten mentő szeretete jelent meg. Ezért lett áldottá ez a látogatás és ezért mondhatjuk egymásnak: legyen Krisztus szeretetével áthatott az ünnepünk és Tőle megáldott a 2019-es új esztendő!

- Dr. Fekete Károly, református püspök -


[related-post post_id="4089018"]

[related-post post_id="4088053"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!