A vízügyi mérnökre emlékeztek

Péchy László emlékműve előtt Kovács Sándor, Kósa Csaba, Papos alpolgármestere, Lőrincz Károly és Illés Béla
Péchy László emlékműve előtt Kovács Sándor, Kósa Csaba, Papos alpolgármestere, Lőrincz Károly és Illés Béla - © Fotó: FETIVIZIG
Papos – Az idei megemlékezésnek különös hangsúlyt adott, hogy Péchy László hetven éve hunyt el.


A szatmári település példamutatóan ápolja Péchy Lászlónak, az Ecsedi-láp lecsapoló és Szamos balparti Ármentesítő és Belvízszabályozó Társulat igazgató-főmérnökének az emlékét. Az idei, augusztus végi megemlékezésen Illés Béla polgármester elmondta, az önkormányzat négy éve állíttatott mellszobrot a neves vízügyi szakember tiszteletére, s minden évben megemlékeznek az egyik legnagyobb magyar vízitársulati mérnök munkásságáról.

Főcsatornák, zsilipek, hidak

Kovács Sándor országgyűlési képviselő köszöntőjében párhuzamot vont az akkori és a mostani vízgazdálkodási feladatok között. Kiemelte, a vízkormányzás ma is lényeges tevékenysége a vízügyi ágazatnak. Abban az időben a mezőgazdasági területek növelése volt a fő cél a vízrendezéssel, mely Péchy László kiváló mérnöki tehetségét dicséri.

Péchy máig ható munkásságát Lőrinc Károly, a Nyugdíjas Vízitársulati Vezetők Klubjának elnöke méltatta. Szólt mérnöki teljesítményéről, gátakban, műtárgyakban hagyott tárgyi örökségéről.

A házasságkötő teremben nyílt meg az a kiállítás, amely az egykori igazgató-főmérnök személyes tárgyaiból, korabeli kézirataiból, terveiből és az általa vezetett társulat dokumentumaiból állítottak össze a Nyíregyházán található Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Történeti Gyűjtemény anyagából. Illés Béla tárlatnyitó beszédében hangsúlyozta, a szeptember végéig látható kiállítás célja, hogy a paposiak, főként az iskolások, a környékbeliek és a messzebbről ide látogatók megismerkedhessenek e gazdag szakmai életúttal. A tárgyak mellett megtekinthetők Radványi Ildikó nyugalmazott mátészalkai szakaszmérnök festményei is.

– A kiállítással felidézzük azt a kort is, amelyben Péchy László élt és alkotott. Ő vezette az egyik legnagyobb hazai láp, az ecsedi lecsapolásának munkáját. A nevéhez fűződik többek között a Nagyecsedi Szivattyú­telep, valamint főcsatornák, zsilipek, hidak, árvízvédelmi gátak, vízszabályozó műtárgyak építése is – ismertette Lőrincz Károly.

– Nádasi Zoltán –Mátészalka.
SZON.HU


hirdetés