Autó - Motor

2016.09.13. 15:35

Bajnoki szüretre készülnek a pilóták

Máriapócs - Ralikrossz: a jövő hét végén a máriapócsi RabócsiRingen több kategóriában eldőlhet az elsőség sorsa.

Máriapócs - Ralikrossz: a jövő hét végén a máriapócsi RabócsiRingen több kategóriában eldőlhet az elsőség sorsa.

Véget ért a nyári bajnoki szünet, a jövő hét végén jön a ralikrosszozók hazai pontvadászatának hatodik, utolsó előtti versenye. A máriapócsi RabócsiRingen több mint száz pilóta áll majd rajthoz, és több kategóriában is bajnokot avathatnak!

Világbajnoki pontrendszer

A profiknál a világbajnokságról átvett pontrendszer a korábbi évekhez képest sokkal kiélezettebbé tette a bajnokságot. Sok döntőgyőzelmet szerzett pilóta sem ülhet a babérjain, mivel a selejtezőkben elért eredményekkel is bajnoki pontokat szerezhettek a versenyzők, így a stabil technika és a kiegyensúlyozott vezetés fontosabb lehet minden eddiginél.

A hozzáértők a mostani pontvadászatot minden idők legnépesebb és legizgalmasabb bajnokságaként emlegetik. Nem véletlenül, hiszen az idei szezon végképp meghozta az áttörést a ralikrossz­ban. Nemcsak hazánkban, hanem szerte Európában, és köztudott, hogy a magyar Közép-Európa legerősebb bajnoksága.

A SuperCarsban, azaz a királykategóriában Kiss Pál Tamás (Peugeot) fölénye meg­győző, de egy döntőbe jutásra azért még szüksége van a hőn áhított bajnoki cím megszerzéséhez. A miskolci pilótának ezúttal sem lesz könnyű dolga, hiszen egyik legnagyobb riválisával, Kárai Tamással (Audi) a versenyt megelőző, azaz a mostani hétvégén a spanyolországi Eb-futamon indulnak. Itt szintén bizonyítani szeretnének.

Nagy csata a dobogóért

Talán a legizgalmasabb összecsapás mégsem a bajnoki címért, hanem a bajnoki dobogóért várható. A fiatal tehetség, Wieszt Jankó (Skoda) az év meglepetésembere, aki második helyen várja a folytatást. A tabella jelenlegi harmadik helyezettje nem kis meglepetésre Vass Zoltán (Mitsubishi), akinek nem lesz könnyű dolga, hiszen őt három ponttal lemaradva nem kisebb név, mint a címvédő Kárai követi. Ne hagyjuk ki a felsorolásból a kilencszeres magyar bajnok Harsányi Zoltánt (Mitsubishi), vagy a hazai pilótának számító Mózer Attilát (Skoda). Ők szintén odaszúrhatnak riválisaiknak. A RabócsiRingen először mutatkozik be a terepraliban bajnok Garamvölgyi Zoltán ­(Mitsubishi).

A Super 1600 kategóriában a bajnoki címért ölre menő csata várható a két fiatal, Marton Gergő (Skoda) és Kovács Marcell (Suzuki) között. A SuperTouringCars +2000-ben a megszokott módon Tajmel Tibor–Csendes Zsolt–Tóth Attila baráti trió szolgáltatja majd a show-t. A SuperTouringCars –2000-ben a Csehországból érkező Roman Castoral (Opel) már eldöntötte a bajnokságot, de a dobogó további fokaiért még folytatódik a küzdelem Csirmaz Brúnó (Honda), Góth Viktor (Opel) és Varga Mátyás (Ford) között.

Fiatalok vetélkedése

A Magyar Kupa büszkélkedhet a legnagyobb mezőnnyel. A fiatal tehetségek rendre izgalmas versenyt vívnak egymással.

A tabella élén Pleiveisz Tamás (Suzuki), Siebel Balázs (Toyota) és Lakatos Lénárd (Suzuki) állnak, de a nyíregyházi fiatal tehetség, Vaskó Dominik (Peugeot) hazai pályán szerzett már futamgyőzelmet, így ezt megismételve könnyen a dobogósok között találhatja magát az év végi elszámolásban.

Az Astra-kategóriában a dobogó mindhárom fokáért szoros küzdelmek várhatóak, ahol a tabellát jelenleg Szabolcs Róbert vezeti, őt szorosan pedig Szabó Szilárd és Laczkó Lehel követi.

A swifteseknél sem dőlt még el semmi, Majerszky Gábor és Kailbach Gergely a legesélyesebbek, de nem lesz könnyű dolguk, hiszen a dobogó harmadik fokára sokan pályáznak még. Junior Kupában Harkányi Máté, Hangodi Bendegúz és Takács Bene esélyesek.

KM

Ralikrossz: Az ob 6. fordulójának menetrendje

Szeptember 24., szombat

11–12.10: 1. szabadedzés RNOB

12.10–12.50: 1. szabadedzés OAB

13–14.10: 2. szabadedzés RNOB

14.10–14.50: 2. szabadedzés OAB

15–17: 1. előfutam RNOB

17–17.45: 1. előfutam OAB

Szeptember 25. vasárnap

8–10: 2. előfutam RNOB

10–10.45: 2. előfutam OAB

11–13: 3. előfutam RNOB

13–13.45: 3. előfutam OAB

14–15.15: Elődöntők RNOB

15.15–15. 45: Elődöntők OAB

16–17: Döntők RNOB

17–17.30: Döntők OAB

RNOB: Rallkrossz Nyílt Országos Bajnokság

OAB: Országos Amatőr Bajnokság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!