Helyi közélet

2016.09.25. 15:39

Kezdődhet a téli felkészítés

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Jövőre is szép gyepet szeretne? Itt az ideje megtenni a megfelelő előkészületeket!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Jövőre is szép gyepet szeretne? Itt az ideje megtenni a megfelelő előkészületeket!

Az utóbbi napokban az időjárás még a nyáriasabb arcát mutatta. Ám amennyiben a naptárra tekintünk, be kell látnunk: lassan meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy eljött az ősz – közölte Kohán Márk, aki az őszi gyepápolás titkaiba igyekezett elkalauzolni lapunk olvasóit.

Jönnek a hideg napok

A nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetője szerint ahhoz, hogy jövő tavasszal is üde, zöld és egészséges legyen a gyepünk, fel kell készítenünk a télre. Néhány dologra kell csak odafigyelnünk, és pázsitunk gond nélkül átvészeli a hideg napokat.

– Szeptember közepe ideális időszak a fű felülvetésére. A nappali hőmérséklet már nem szökik túl magasra, de a talaj hőmérséklete még ideális a magvak csírázásához. Ebben az időszakban több a csapadék és magasabb a páratartalom. A hűvösebb időjárás viszont nem kedvez a gyomoknak, így könnyebben tisztán tudjuk tartani a friss vetésünket.

– Ezzel a munkával viszont ne késlekedjünk, mert az október végi fagyok károsíthatják fiatal növényeinket, tehát adjunk elég időt a magvak csírázásához és a gyökeresedéshez!

– Abban az esetben érdemes tavaszra halasztani ezt a munkát, ha kertünkben sok lombhullató fa van, mert a lehulló lomb bomlása lassítja a magvaink csírázását, és a folyamatos gereblyézés, tiprás sem használ fiatal növényeinknek. Gyepszőnyeget is ebben az időszakban érdemes lerakni – hívta fel a figyelmet a szakember.

Hozzátette: ilyenkor, ősszel is fontos elvégezni a gyep szellőztetését. Nagyobb terület esetében – melyet nem feltétlenül kell megvásárolnunk, mert több helyen is bérelhetünk – ezt a munkát elvégezhetjük géppel. Kisebb kert esetében legyünk kreatívak, több módszerrel is szellőztethetünk, kezdve egy vasvillával, melyet mélyen a földbe nyomva lazítjuk az összetömörödött talajt, és oxigént juttatunk a gyökerek közzé, melyek így sűrűsödnek, és füvünk is bokrosabb lesz. Erre a célra megfelelhet még akár egy deszkadarab is, melybe szögeket ütünk, és a cipőnkre erősítve sétálgatunk kertünkben.

Nitrogéntartalmú műtrágyákat ilyenkor már nem használunk, mert az erőteljes növekedéssel elvékonyulnak a fűszálak, a téli fagyok károsíthatják, és fogékonyabbak lesznek a tavaszi gombafertőzésekre. Amennyiben most is tapasztalunk gombás fertőzést, ne higgyünk azoknak, akik azt mondják, hogy majd télen kifagy a gomba és nem lesz vele gondunk tavasszal, épp ellenkezőleg: sokkal több gondunk lesz vele. Magas káliumtartalmú műtrágyával és gombaölő szerekkel eredményesen kezelhetjük beteg gyepünket.

A témával vagy a kertészkedéssel kapcsolatos kérdéseiket elküldhetik az alábbi e-mail-címre.

KM-TG


A nyesedék bomlása fertőzést okozhat

Sok bosszúságot okozhatnak a várépítő hangyák, mert kitúrják a földet, és tömegesen elszaporodva nagy területeket tehetnek tönkre. Rovarölő szerekkel védekezhetünk ellenük, de ne gondoljuk, hogy könnyű harc lesz, mert egy nagyobb boly több millió egyedet is számlálhat. A gyepünket addig kell nyírni, ameddig nő.

A fű növekedése egyre lassul, ahogy hűvösebbre fordul az idő. Néhány melegebb őszi nap hatására újra növekedésnek indul, így a fűnyírónkat csak az első fagyok után tegyük el télire. A vágási magasságot már emelhetjük 0,5–1 centméterrel. Nagyon fontos, hogy a levágott nyesedék vagy falevelek ne maradjanak egész télen a gyepen, mert bomlásuk gombás fertőzést eredményezhet. A téli felkészítés fontos kellékei a foszfort és káliumot tartalmazó őszi műtrágyák, melyek ellenállóbbá teszik füvünket. Ha ezekre a dolgokra odafigyelünk, nem kell tartanunk attól, hogy tavasszal meglepetések érhetik a gyepet.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában