Helyi közélet

2008.07.10. 16:58

Itt még mindig a víz az úr

<p>Nyíregyháza - Az elmúlt három hétben háromszor öntötte el a Szántó-Kovács János utcát és a Kert utcát az özönvízszerű eső, a lakók pedig egyre ingerültebbek.&#160;<dia width="900" height="700" alt="Itt még mindig a víz az úr 2008.07.10."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Itt_m_g_mindig_a_v_z_az__r_2008_07_10_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Itt még mindig a víz az úr 2008.07.10." /></a></dia>&#160;<A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/itt-meg-mindig-a-viz-az-ur/cn/szon-news-km_01-20080710-045627">Az érintett utcákon élők véleménye&#160;<IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A></p>

– Megértem a lakók felháborodását, tudom, mennyi bosszúságot okoz, ha a pincét, garázst elönti a víz, s órákon át kell meregetni – mondja Márczi Imre a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. műszaki igazgató-helyettese. – Annak, hogy az utóbbi időben egyre több alkalommal fordul elő ez a probléma, több oka is van. Az egyik a klímaváltozás, a másik pedig az, hogy az elmúlt években nőtt a város beépítettsége, ezzel együtt pedig a leburkolt területek nagysága is.

Ez a gyarapodás nagyon jó dolog, a baj azzal van, hogy a felszíni építkezést nem követték megfelelő arányban alépítmények. Az erősen burkolt terület nem tudja elszikkasztani a vizet, ráadásul az elmúlt hetekben többször 40–50 milliméter csapadék hullott rövid időn belül, s még az átemelők sem bírták elvezetni a vizet. Ekkora mennyiségű csapadékvíz elvezetésére a város csatornahálózata nincs felkészülve, s időnként még a legnagyobb átmérőjű csövek is kicsinek bizonyulnak.

Tudjuk, hogy be kell avatkozunk: a napokban ülünk össze a szakemberekkel, hogy megvitassuk, mit lehet tenni. A városnak ebből a szempontból több neuralgikus pontja is van, ilyen a Kert utca mögötti szervizút, ami közel egy méterrel lejjebb van mint a körút, így a környező területekről is odafolyik a víz, vagy a Csemete utca, ahol legutóbb 50–60 centiméter magasan állt a víz, de mondhatnám a Szegfű vagy az Ipari utcát is.

Nem szabad azonban azt sem elfelejteni, hogy a lakóházas övezetekben az ott élők felelőssége is, hogy ne kerüljön víz alá környezetük. A város helyi rendelete alapján amely ingatlan előtt nincs beépített csapadékvíz hálózat, ott az ingatlan tulajdonosa köteles a területén belül megoldani a csapadékvíz helyi szikkasztását. Ezzel szemben sok esetben társasházak, családi házak portájukról szabálytalanul kivezetik az ott keletkező csapadékvizet, mellyel tovább terhelik a plusz kapacitásra nem tervezett csapadékhálózatot.

– A kialakult helyzetért tervezési és kivitelezési problémák is felelősek, hiszen a Szántó-Kovács János utcai és a Kert utcai házakat gödörbe építették, ráadásul az épületek közelében nagyon sok a burkolt terület, ami megnehezíti a vízelvezetést – mondta lapunknak az egyik érintett településrész önkormányzati képviselője, Mikó Dániel, aki csatornázási mérkökként pontosan tudja, hol a bajok forrása. – Bár néhány évvel ezelőtt erre a területre átemelőt építettek, ilyen nagy mennyiségű csapadék esetén még ez is kevés. Ezt kellene megnövelni azzal, hogy nagyobb teljesítményű szivattyút állítanak be – véli.

– Vannak a városnak kritikus részei, s számos megoldással próbálkoztunk már. Néhány évvel ezelőtt felmértük a város állapotát, s tudjuk, jó néhány városrészben szükség lenne a beavatkozásra. Több milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy ezt a munkát elvégezzük, s mivel enynyi pénz nem áll az önkormányzat rendelkezésére, a legkritikusabb pontokon avatkozunk be.

Kapcsolódó cikkek:

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában