Helyi közélet

2015.12.03. 07:57

Akik a legtöbb benzinpénzt kapták a megyében: több mint másfél milliós tételek

Nyíregyháza - Az egyik országos napilap kikérte az Országgyűlés Hivatalától az adatsort, ami azt mutatja, hogy mennyi pénzt költenek a honatyák és hon­anyák benzinre. A vidéki képviselők első tíz helyezettje között öt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei honatya szerepel. Megkérdeztük a lista legelőkelőbb helyein szereplő képviselőinket, hogyan jöttek össze a több mint másfél milliós tételek.

Nyíregyháza - Az egyik országos napilap kikérte az Országgyűlés Hivatalától az adatsort, ami azt mutatja, hogy mennyi pénzt költenek a honatyák és hon­anyák benzinre. A vidéki képviselők első tíz helyezettje között öt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei honatya szerepel. Megkérdeztük a lista legelőkelőbb helyein szereplő képviselőinket, hogyan jöttek össze a több mint másfél milliós tételek.

– Hetente egyszer-kétszer utazom Budapestre, havonta átlagosan hatszor-hétszer. Képviselőként az a kötelességem, hogy rendszeresen részt vegyek az Országgyűlés ülésein, a plenáris és bizottsági üléseken is – mondta lapunknak a listát 1,75 millió forinttal vezető MSZP-s honatya, dr. Legény Zsolt.

– Két bizottság – az európai ügyek és a mezőgazdasági – és két albizottság tagja vagyok, volt olyan hónap, amikor tízszer tettem meg a Tornyospálca–Budapest távolságot, ami csaknem 600 kilométer. (A parlamenti honlap szerint a szocialista képviselő június 8-áig a törvényalkotási bizottságban is tevékenykedett.) Kiderült, hogy egyetlen tank benzin nem is elég az oda-vissza útra, sőt, megtörtént, hogy a benzinkártyáról hó végére elfogyott a keret…

Ellenőrizte, visszakövethető

– Tiszta a lelkiismeretem, minden forint mögött elvégzett munka áll – jelentette ki dr. Tilki Attila. A fideszes országgyűlési képviselő a második helyen szerepel 1,74 millió forinttal, s azt kérte: mindenki ossza vissza hónapokra és hetekre az összeget. – Valóban olyan hihetetlen, hogy egy képviselő hetente kétszer megy Budapestre? – tette fel a kérdést. A költségvetési bizottság alelnökeként, a külügyi bizottság tagjaként nemritkán hetente háromszor teszi meg a főváros–Fehérgyarmat távolságot, ami 600 kilométer, sőt, az Európa Tanács tagjaként is vannak kötelezettségei, amelyek plusz utakat jelentenek, és akkor a választókerületben megtett kilométereket még nem is említette.

– Ellenőrizhető és forintra visszakövethető minden költségtérítésre elköltött pénz, amit csak erre a célra, személyre és rendszámra szólóan kapunk. Nincsenek titkok – szögezte le dr. Tilki Attila.

Valós és tényleges munka

– Magyarországon minden országgyűlési képviselő jogosult üzemanyag-költségtérítést igénybe venni – erősítette meg dr. Apáti István. A jobbikos honatya a vidéki képviselők között a 7. helyen szerepel az első 10 hónapban felhasznált 1,6 millió forinttal. A mátészalkai képviselő tagja a törvényalkotási és az igazságügyi bizottságnak, továbbá egy albizottságnak is, így hetente egyszer, de inkább kétszer teszi meg a Szalka–Budapest közötti 550 kilométeres távolságot, valamint választókerületében is vannak feladatai.

– A MOL-kártya a saját nevünkre, a magán- vagy családi tulajdonban lévő autónk rendszámára szól, másra át nem ruházható, másra fel nem használható, ezzel más járműbe nem tankolhatunk – hangsúlyozta a politikus, és megjegyezte: az ellenőrzés olyan szigorú, hogy a benzinkútkezelők az állásukkal játszanának, ha a szigorú előírásokat nem tartanák be.

– Az összeg mögött valós és tényleges munka áll, és minden esetben igyekszem a leghatékonyabban szervezni az útjaimat – fogalmazott Apáti István. Ennek eredménye, hogy a kártyáján 700 ezer forintos megtakarítás halmozódott fel, ami visszakerül az államkasszába, hiszen a meghatározott keretet minden hónapban feltöltik, de ez nem azt jelenti, hogy az utolsó fillérig a képviselő azt el is költi. Apáti István megjegyezte: az állam a benzinköltséghez járul hozzá, minden más, az autó használatával, amortizációjával és javításával járó kiadást maguknak fizetnek.

Tele a tank

Akik a legtöbb benzinpénzt kapták:

Legény Zsolt (MSZP, Szabolcs megye, Tornyospálca) 1 753 709 forint, Tilki Attila (Fidesz, Szabolcs, Fehérgyarmat) 1 748 972, Vitányi István (Fidesz, Hajdú megye, Berettyóújfalu) 1 730 621, Simonka György (Fidesz, Békés megye) 1 716 011, Vinnai Győző (Fidesz, Nyíregyháza) 1 702 779, Hörcsik Richárd (Fidesz, Borsod megye, Sárospatak) 1 702 020, Apáti István (Jobbik, Mátészalka) 1 652 150, Móring József Attila (KDNP, Somogy megye, Somogyvár) 1 563 910, Kovács Sándor (Fidesz, Szabolcs, Géberjén) 1 454 940, Bodó Sándor (Fidesz, Hajdú megye, Sárrétudvari) 1 481 621.

Akik a legkevesebbet:

Kovács József (Fidesz, Békés megye, Gyula), 23 893 forint, Hollik István (KDNP, Budapest) 42 262, Czomba Sándor (Fidesz, Budapest), 49 769, Zombor Gábor (Fidesz, Kecskemét) 92 075.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában