Helyi közélet

2016.06.11. 11:47

Tenerife az újabb állomás

Nyíregyháza - Hogyan találkozik a környezetvédelem a turizmussal, utazással és gasztronómiával?

Nyíregyháza - Hogyan találkozik a környezetvédelem a turizmussal, utazással és gasztronómiával?

Az Erasmus+ projekt tagjaként kaptuk meg a lehetőséget, hogy hat ország diákokból és tanárokból álló delegációit fogadjuk. A hároméves uniós projekt, amely a 2014/2015-ös tanévben kezdődött, fő témája a zöld turizmus. A diákok és a szaktanárok más európai országban is megfigyelhetik, hogyan találkozhat a környezetvédelem a turizmussal, az utazással és a gasztronómiával.

Több mint félszázan érkeztek

Még alig érkeztünk haza a szicíliai találkozóról, máris újabb kihívás várt ránk: megszervezni egy újabb találkozót! Az idén ugyanis Nyíregyháza adott otthont a nemzetközi diákmobilitás programnak. Ebből az alkalomból 39 diák és 12 tanár látogatott hozzánk Görögországból, Skóciából, a Kanári-szigetekről, Olaszországból, Portugáliából és Törökországból.

A projekttagok – a sipkays diákok és tanárok szervezésében – egy zöld iskolai program keretein belül ismerkedhettek meg a környezettel, a Közép-európai időjárással (hisz ez a klíma sokuknak ismeretlen volt) és a kultúránkkal.

Az öt nap mindegyike más-más tematikára épült: volt állatok napja, amikor ellátogattunk a Nyíregyházi Állatparkba, hogy alaposan megfigyeljük a lakók viselkedését. Délután a Sóstói Múzeumfaluban minden nemzet bemutatott egy-egy népi játékot. A magyarok a pünkösdikirály-választás hagyományát elevenítették fel, ahol egy skót, olasz és görög diák mérte össze erejét különböző ügyességi játékokban.

Fejest ugrottunk az élményekbe

A növények és fák napján a botanikus kertbe látogattak el vendégeink, ahol a növényvilággal kerültek közelebbi kapcsolatba. Minden ország képviselője elültetett egy fát az iskola előkertjében, és emléktáblákat helyeztek ki.

A vizek és tavak napján vízmintát vettek a Sóstó vizéből, és a víz élővilágával ismerkedtek. Természetesen az élményfürdőzés is része volt a programnak. A tanulók egy részét projekttagoknál szállásolták el. Az elválás fájó volt, hisz sokan szoros barátságot kötöttek a saját kis fogadott diákjukkal. Hamarosan újra látjuk egymást a Kanári-szigeteken, Tenerifén, mely a következő találkozó helyszíne. Nyíregyházát kifejezetten megkedvelték a látogatók. A város látványosságai, fényei annyira elnyerte egyikük tetszését, hogy azt mondta: Nyíregyháza „egy kis Hawai” volt számukra.

- Bordás Bernadett (10. c), Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskola, Szakiskola és Kollégium -

City Rally a város szívében

A City Rally nevű játékos vetélkedőn a várost járva fedezhették fel Nyíregyháza nevezetességeit a határon túli vendégek. Egy napot eltöltöttek az iskolánkban is, ahol újrahasznosítható anyagokból készítettek új, kreatív használati tárgyakat, ezzel is erősítve a kötődést a projekt témájához.

Az utolsó napon Észak-Magyarország térségébe látogattunk el, ahol Diósgyőr várát és Lillafüred szépségeit csodáltuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában