Helyi közélet

2010.08.31. 14:35

Ötszáz hektáron teljesen tönkrementek az erdők

<p>Még az előzetesen becsültnél is jóval nagyobb a veszteség.</p>

A nyári vihar nemcsak magánerdőkben okozott hatalmas kárt: a NYÍRERDŐ Zrt. által kezelt állami tulajdonú erdőket ért károk felmérése után kiderült, hogy Szabolcs és Hajdú megyében még az előzetesen becsültnél is jóval nagyobb a veszteség – tájékoztatta lapunkat Vereb István, a társaság kommunikációs munkatársa.

Összesen mintegy kétezer hektáron károsodtak az állami tulajdonú erdőterületek, a sérült faanyag mennyisége meghaladhatja a százezer köbmétert – ennyi az erdőgazdaság féléves fakitermelési lehetősége. A becsült kár és kárfelszámolás együttes értéke 875 millió forint. Több mint 520 hektáron teljesen tönkrementek az erdők, ezeket a területeket tarra kell vágni, majd újra kell azokat erdősíteni – a felújítási költség ez esetben elérheti a 600 millió forintot. Meghaladja az 1460 hektárt a kisebb mértékben károsodott erdőterületek nagysága: itt a kidőlt, megsérült fákat kell eltávolítani.

A második pusztító szélvihar

A legnagyobb veszteségeket a Nyíregyházi-, a Hajdúhadházi-, és a Nyírbátori erdészetnél okozta a vihar, de kisebb területek a Baktalórántházi-, a Gúthi-, és a Nyírlugosi egységeknél is sérültek. A társaság év végéig szeretné a megsérült állományokat kitermelni, és ősszel, illetve jövő tavasszal a szükséges erdőfelújítási munkákat elvégezni. Az erdőgazdaságok nemrégiben tulajdonosváltáson estek át, így nem tudni, számíthatnak-e állami segítségre, de az biztos, hogy a szakemberek mindent megtesznek a kárfelszámolás érdekében.

A térségben egyébként néhány év alatt ez volt a második pusztító szélvihar, mely több százmilliós károkat okozott az erdőkben, öt évvel ezelőtt 1200 hektáron károsodtak az állami tulajdonú erdőterületek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában