2016.01.08. 19:08
Mikor mivel etessük a madarakat?
Nyíregyháza - Korántsem mindegy, hogy mivel etetjük a madarakat ilyentájt.
Nyíregyháza - Korántsem mindegy, hogy mivel etetjük a madarakat ilyentájt.
Megyénkben igen gazdag a téli madárvilág. Számos madarunk nem vonul el, itt tölti a telet. Az ismertebbek: széncinege, kékcinege, barátcinege, őszapó, fekete rigó, házi és mezei veréb, búbospacsirta, tengelic, szajkó, nagy fakopáncs, kuvik. Más költő madaraink részben nálunk maradnak, részben tőlünk délebbre vonulnak, de északabbról, illetve a hegyvidékről ide érkező fajtársaik nálunk töltik a telet (csóka, vetési varjú, vörösbegy, erdei pinty, meggyvágó, egerészölyv, erdei fülesbagoly).
Alapvető eleségek
Egyes (alapvetően északabbra költő) madarak csak télen láthatók vidékünkön (süvöltő, fenyőrigó, csonttollú, kékes rétihéja). Ezek a madarak télen is igyekeznek megkeresni a táplálékukat, de ez ilyenkor nagyon nehéz: sokkal rövidebbek a zsákmányszerzésre alkalmas világos órák, és sokkal hosszabb a fagyos és sötét éjszaka. A hideg miatt a hőveszteség is igen jelentős, a táplálékot emiatt gyorsan és hatékonyan kell pótolni. A hótakaró igen megnehezíti a talajon csipegető madarak (például a búbospacsirta) mindennapjait, az ónos esőben a gallyakra, vesszőkre tapadó jégréteg pedig az ott táplálékot kereső fajok (például az őszapó) számára okoz nehezen túlélhető időszakot.
– A téli madáretetéssel hozzájárulhatunk sok itt telelő madár túléléséhez, vagy legalábbis megkönnyíthetjük azt, és akár oda is szoktathatjuk lakóhelyünkhöz, hogy a költési időszakot is ott töltsék (áldásos kukacpusztítással meghálálva a jótéteményt). Vannak viszont a madáretetésnek is alapszabályai, amiket fontos betartani, különben esetleg több kárt okozunk, mint hasznot! – fogalmazott Szigetvári Csaba, a nyíregyházi E-misszió Egyesület projektfelelőse.
– Mikor etessünk? Hazai viszonyok között csak téli időszakban van jelentősége az etetésnek. Ősszel vagy tavasszal csak akkor etessünk, ha fagyos, havas, télies az időjárás (például a néhány évvel ezelőtti március közepi-végi fagy- és hóbetörés idején nagyon sok madár túlélését segítették, akik akkor is etettek). Amikor tartósan 0 fok alatt van a hőmérséklet, és hótakaró borít mindent, kiemelten fontos a madáretetés.
– Mivel etessünk? Télen az olajban, zsírban és könnyen felvehető természetes szénhidrátokban gazdag tápanyagokra van az átlagosnál nagyobb szükségük a madaraknak. Az alapvetően rovarokat, kukacokat fogyasztó madarak (a cinegék, a fekete rigó, de a közhiedelemmel ellentétben a veréb is) csak ilyenkor állnak át a növényi kosztra. A legalapvetőbb téli madáreleség a napraforgómag, kizárólag a nyers (nem füstölt, nem pörkölt), és lehetőség szerint kisebb szemű, vékonyabb héjú formában.
Egyes madarak – legalábbis a téli időszakban – gyümölcsevők, ilyen például a fekete rigó és a csonttollú. Nekik rakhatunk ki megvágott almát vagy almacsutkát, de az is madáretetés, ha húsos bogyótermésű fákat, cserjéket (galagonya, madárberkenye, madárbirs, csipkebogyó) telepítünk. Az aszalt gyümölcsöket (mazsolát) is fogyasztják télen a madarak. A magokat összegyúrva a megolvasztott zsiradékkal (esetleg még aszalt gyümölccsel) madárkalácsot készíthetünk, ami tartalmas vegyes táplálékot nyújt.
Halálos lehet a kenyérféle
– Mivel ne etessünk? Nagyon fontos, hogy ne adjunk a téli etetés során madaraknak kelt tésztaféléket: kenyeret, maradék karácsonyi süteményt, morzsát. Bár bizonyos madarak (sirályok, városi galambok) szívesen fogyasztják, a kis énekesmadarak számára halált okozhat a kenyérféle. Szintén tilos sózott, fűszeres, füstölt élelmiszert adni a madaraknak. Betegséget, elhullást okozhat bárminemű romlékony élelmiszer is, különösen enyhébb időben.
Alapszabály, hogy – hacsak nem vonunk be madarász szakértőt – tartsuk magunkat a nyers napraforgó, olajos mag, gyümölcs, nyers zsiradék összetételhez; ekkor biztosan segítünk, és nem okozunk kárt.
KM