Nagyvilág

2015.02.09. 07:10

Prága megkezdi az ukrajnai csehek kimenekítését

A cseh Külügyminisztérium megkezdte az Ukrajnában élő cseh kisebbség visszahonosításának és hazatelepítésének gyakorlati megvalósítását.

A cseh Külügyminisztérium megkezdte az Ukrajnában élő cseh kisebbség visszahonosításának és hazatelepítésének gyakorlati megvalósítását.

A cseh külügyi tárca Odesszában egy speciális képviseletet nyitott meg, melynek feladata az egykori volinyi (volhíniai) csehek leszármazottainak felkutatása, visszahonosítása és hazatelepítése, amennyiben erre igény támad. Michaela Lagronová szóvivő a napokban közölte, hogy eddig kétszáz cseh származású ukrán állampolgár nyilatkozott úgy, hogy szeretne visszatérni az óhazába.

A XIX. században a volhíniai iparvidékre települt csehek ma élő leszármazottai Ukrajna számos régiójában előfordulnak, így többek között a jelenleg csatatérré vált Donbász vidékén is. A prágai kormányzat elsősorban az ő kimenekítésük érdekében vágott bele ebbe a nem mindennapi akcióba. Ám Jirí Ovcácek, a cseh államfő szóvivője elárulta, az ország egész területéről elfogadják mindazok jelentkezését, akiknek felmenői egykor cseh állampolgárok voltak.

A volinyi csehek első csoportját márciusra várják az óhazában. A Cseh Köztársaság megfelelő ideiglenes szállásról is gondoskodott a számukra a különböző állami közösségi otthonokban, üdülőkben és szanatóriumokban. A hazatelepülő felnőttek fejenként 50 ezer korona (kb. 1800 euro), a gyerekek pedig 20 ezer korona összegű egyszeri újrakezdési segélyre számíthatnak.

A hazatelepülés megkönnyítése érdekében Prága kész megtéríteni az egyénileg útra kelők utazási költségét, ha pedig elegendő létszámú csoportok gyűlnének össze az odesszai képviseleten, akár repülőgépet is küld értük az anyaország – adta hírül az UA-Reporter hírportál

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!