Nagyvilág

2012.02.25. 18:29

EMNP-küldöttgyűlés - Toró T. Tibort választotta elnökévé az EMNP

Csíkszereda, 2012. február 25., szombat (MTI) - A korábbi ideiglenes elnököt, Toró T. Tibort választotta elnökévé szombaton, első országos küldöttgyűlésén az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP).

Csíkszereda, 2012. február 25., szombat (MTI) - A korábbi ideiglenes elnököt, Toró T. Tibort választotta elnökévé szombaton, első országos küldöttgyűlésén az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP).Toró T. Tibor egyedüli jelöltként állt a csíkszeredai küldöttgyűlés elé, és a leadott 312 szavazatból 309-et kapott. 

A küldöttgyűlés megerősítette az ideiglenes elnökség többi tagja - Szilágyi Zsolt, Zatykó Gyula, Gergely Balázs és Papp Előd - mandátumát is. Megbízatásuk egy évre szól.

Megválasztása utáni első sajtótájékoztatóján Toró T. Tibor elmondta, hamarosan Bukarestbe és Budapestre is ismerkedési körútra indulnak.

Az MTI kérdésére kijelentette, Bukarestben valamennyi parlamenti párttal tárgyalnának, Budapesten csak a Magyar Szocialista Párttal nem látják az együttműködés lehetőségét.

Toró bejelentette, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen elindítják az Erdélyi Magyar Közszolgálati Szabadegyetemet, amely a párt önkormányzati képviselőjelöltjeit készíti fel a választásokra és az önkormányzati munkára. Kezdeményezik ugyanakkor a magyar politikai szervezetek Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumának az újraélesztését.

Elismételte, a választásokon a verseny és az együttműködés egészséges egyvelegére törekednek a többi magyar párttal. Mint megemlítette, a színmagyar Székelyudvarhelyen jelölteket állítanak, Marosvásárhelyen a megegyezést keresik a többi magyar politikai szervezettel.

Németh Zsolt, a magyar külügyminisztérium parlamenti államtitkára a küldöttgyűlést köszöntve elmondta, az a feladat hárul az Erdélyi Magyar Néppártra, hogy megállítsa a magyarságot a zuhanásban. "Ma az látszik, hogy az EMNP nélkül nincsen megállás a lejtőn" - jelentette ki. Hozzátette az EMNP-nek a demográfiára, a magyar-román kapcsolatokra, és a romániai magyar politika többi játékosára kell tekintettel lennie. Megemlítette, a megkapaszkodás csakis az RMDSZ-szel együttműködve, az együttműködésre törekedve lehetséges. "Új stratégia kell és új összefogás, egyik sincs a Néppárt nélkül" - jelentette ki Németh Zsolt.

A küldöttgyűlés határozatban bízta meg az elnökséget, hogy járjon el az EMNP Európai Néppártba való felvétele ügyében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!