Helyi közélet

2017.02.08. 11:28

A csonthéjasokat érhette kár

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A gyümölcsösökben és a szántóföldi növényeknél megkezdődött a fagykár felmérése.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A gyümölcsösökben és a szántóföldi növényeknél megkezdődött a fagykár felmérése.

A csapadék egyelőre nem okoz a gyümölcsösökben nagyobb gondot, néhány helyen állt meg a víz az ültetvényeken, ami nem kedvező a fák gyökérzetének, ám a helyzet nem kritikus – közölte a Magyar Távirati Irodának Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke.

Károsodott a termőrügy

Jelezte ugyanakkor, hogy a januári nagy hideg (a mínusz 20 Celsius-fok alatti hőmérséklet) okozta károk felmérése most folyik a gyümölcsösökben. Elsősorban a csonthéjasokat érte jelentősebb fagykár, a nagy hideg miatt több helyen 10–50 százalék közötti termőrügy károsodást tapasztaltak. Hozzátette, hogy 30–40 százalék alatti károsodás egy jó virágzás esetén még nem okoz termésveszteséget. – Az almatermésűeknél a hideg időjárás nagyon hátráltatta a metszést, emiatt valószínűleg nem lehet a fák metszését időben elvégezni – mondta a szakember. Hozzátette: a nedvkeringés még nem indult meg a fákban, még mélynyugalmi állapotban vannak, a következő nyugalmi szakaszban (február elejétől a rügyfakadásig) már érzékenyebbek a hidegre.

Lapunk több megyei gazdálkodót is megkérdezett. Egyöntetű a vélemény, miszerint most még korai a várható termésről, az esetleges termésveszteségről beszélni.

– Aki ezt teszi, az nem mezőgazdász, hanem jós – fogalmazott egy neve elhallgatását kérő tiszadobi gazda.

KM-TG


Időben elvégezték

Vancsura József a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy az őszi vetéseket jó időben el tudták végezni a gazdák. Erre jött egy hideg, ami most teszteli a növények fagyérzékenységét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában