Multimédia

2011.06.29. 14:44

Látókörbe került az informatika

Miskolc - "Ha most lennék döntési helyzetben, informatikusnak adnám a gyerekemet" - mondta kedden Dr. Deák Csaba a Miskolci Egyetem rektorhelyettese, mint klaszterelnök.

Miskolc - "Ha most lennék döntési helyzetben, informatikusnak adnám a gyerekemet" - mondta kedden Dr. Deák Csaba a Miskolci Egyetem rektorhelyettese, mint klaszterelnök.

Az Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter kedden tartott projektzáró konferenciáján mint a klaszter elnöke szólalt fel a rektorhelyettes. Többek között azt hagsúlyozva, hogy az elkövetkezendő évtizedekben Magyarországon is reményteljesen és gyorsan fejlődő iparág lesz az informatika.

A klaszter 2007-ben alakult, ma 39 vállalkozás a tagja, több mint ezer alkalmazottal, akik több mint 1300 diploma birtokosai. Igen eredményes volt az eltelt időszak, hiszen a klaszter az egyike lett a kevés hazai- 25- akkreditált klaszternek, és ezen belül is a hat informatikai klaszternek. Mindezt az ÉMOP-1.2.1-2008-2009 pályázaton nyert menedzsment szervezet fejlesztési és kialakitási támogatás bázisán valósulhatott meg.

Tajthy Krisztina a klaszter vezetője a számos sikeres projektról szólva hozzátette: sokszor hangsúlyozta, hogy egy klaszter attól lesz élő és fejlődő, hogy a tagjai aktivak. Az ÉMI klaszter mára sok aktiv tagot számlál. Talán a leglényegesebb eredmény, hogy a klaszter elérte : az informatikai cégek bekerültek a helyi gazdaságpolitika látókörébe. Megindultak a tárgyalások is egy iroda-lakás-kutatóhely „Infopark” komplexum létesítéséről.

Lemák Gábor a Mobilitás és Multimédia Klaszter igazgatója főként arról beszélt: egy klaszter akkor sikeres, ha valóban több valódi üzleti, piaci bevételt tud generálni a tagjainak. Pénzt pedig abból lehet csinálni, ha mérnöki szaktudás az üzletkötői és marketinges profizmussal párosul. Erre is jó egy klaszter.

Kevés a jó szakember

Dr. Kovács László az ME informatikai tanszékvezetője, és Kusper Gábor, az egri Eszterházy Károly Főiskola adjunktusa azt ecsetelték, hogy bár az informatika népszerű a fiatalok körében, mégis kevés jó programozó, IT szakember végez és még kevesebben vállalják a mesterfokozat elvégzését. Ennek a fő oka az, hogy a középiskolákban, az alapozó oktatásban visszafejlesztés történt az elmúlt években. Ezért a cégek részéről is kiemelten kell foglalkozni az egyetemi hallgatókkal.

Roósz Tamás, a SimpleSoft kft ügyvezetője a helyi informatikai iparág helyzetét úgy jellemezte, hogy a válság hatása itt is megmutatkozott, de ezt gyorsan „kinőtték” a cégek. Ma legnagyobb kihívást a külföldi piacra való kitörés és a megfelelő minőségű munkaerő helyben való megszerzése és megtartása jelenti.

Tajthy Krisztina a jövőről szólva vázolta: többek között megrendezik újra ősszel a miskolci „Itrend „konferenciát az egyetemen, közös kutatási projektet indítanak a miskolci egyetemmel és az egri főiskolával, informatikai szakkollégiumot szerveznek, és egész nyáron át szakmai rendezvénysorozatra várják az érdeklődő fiatal informatikusokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!