Multimédia

2011.06.14. 18:04

Már az autónk is árulkodik

<p>Az elektromos autók kedvelőinek lehet, hogy nem túl jó hírekkel szolgálunk. Úgy látszik, hogy a járgányok gyártói nem fordítottak kellő figyelmet adataink titkosítására - írja a technet.hu</p>

A néhány hónappal ezelőtt bemutatott egyik új GSM hálózatra csatlakozó Carwings fedélzeti rendszere képes arra, hogy megosszuk autózási szokásainkat, autónk helyzetét és a kedvenc útvonalainkat. Ez az új rendszer megtalálható a Priusban és a Nissan Leaf teljesen elektronikusan vezérelt autóikban. Célja, hogy utunk során a környezetbarát vezetésre ösztönözzön és rangsorol hogy mennyire vagyunk környezettudatos sofőrök.

Árulkodik az autónk

Egy Seattle állami blogger azonban arra a problémára világított rá, hogy a  Carwings rendszerével miután lekérhetjük bármely oldal RSS hírcsatornáját, ezen túl olyan extra információkhoz juthatunk, ami nem feltétlenül tetszene a "fogyasztónak". Megtudhatjuk az autó pontos koordinátáját, sebességét és irányát egyéb bonyolultabb kódolás nélkül. Miután megadtuk a jármű  navigációjának a pontos útvonalat, az azonnal kézbesíti a harmadik fél kezében levő adatbázisának.

A véletlenül kiadott adatok jelen esetben nem tűnnek veszélyesnek, viszont könnyen azok lehetnek. Egy kisebb adatgyűjtés után könnyen kiszivároghat a lakás, vagy akár a munkahely címe is. Ez akkor válhat izgalmassá, ha mondjuk ezen adatok alapján valaki kiszűri, hogy mikor és hol érdemes betörni, vagy elkötni az autót - írja a technet.hu


  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!