Multimédia

2017.05.16. 16:04

Vírusveszély: mentsük, ami menthető!

Nyíregyháza - A múlt heti, eddig mintegy 200 ezer „áldozatot” szedő, 150 országot megrázó kibertámadás óta a korábbiaknál is több felhasználót foglalkoztat a kérdés: hogyan védekezhet a virtuális fertőzések, vírusok, kémprogramok ellen.

Nyíregyháza - A múlt heti, eddig mintegy 200 ezer „áldozatot” szedő, 150 országot megrázó kibertámadás óta a korábbiaknál is több felhasználót foglalkoztat a kérdés: hogyan védekezhet a virtuális fertőzések, vírusok, kémprogramok ellen. A jelentések szerint főleg azok a számítógépek kiszolgáltatottak, amelyen nem végezték el a szükséges biztonsági frissítéseket, így óhatatlanul elbukják a harcot a támadókkal szemben.

Ha nem vagyunk eléggé éberek, örökre búcsút inthetünk a nem éppen féltve őrzött digitális fotóinknak, videóinknak, dokumentumainknak"

– figyelmeztet Plajos Gábor, a nyíregyházi Computer Hospital ügyvezetője, aki éppen a napokban vett részt egy informatikabiztonsággal foglalkozó előadáson. – Abszolút biztonságos, támadhatatlan rendszer nem létezik, viszont sokat tehetünk azért, hogy elhárítsuk a betolakodókat. És ez nem is annyira pénz-, sokkal inkább éberség és tudatosság kérdése.

Legyen, de sose kelljen

– A folyamatos biztonság érdekében rendszeresen frissítsük az operációs rendszert és a böngészőt! Használjunk megbízható víruskereső szoftvert, és tartsuk naprakészen az adatbázisát! Tapasztalataim szerint az ingyenes védelmi rendszerek nem sokat érnek, „belassítják” a számítógépet, maradjunk inkább a gyárilag, alapból rendelkezésre álló programoknál! Óvakodjunk a gyanús feladótól vagy tartalommal érkező elektronikus levelektől, csatolmányoktól, az ismeretlen honlapoktól, a felugró ablakoktól hemzsegő online filmnéző oldalaktól! Figyeljünk az intő jelekre, a számítógépünk viselkedésére, hibaüzeneteire! Ha indokolt, forduljunk szakemberhez, aki pár „vesztes csata” ellenére még jó eséllyel megnyerheti a „háborút”! S ami a legfontosabb: ne sajnáljuk a befektetést egy megbízható, külső adathordozóra, melyre biztonsági másolatot készíthetünk. Sokan a pendrive-ra, mások a winchesterre szavaznak, én a DVD-lemezes adatmentést javaslom, a megfelelően tárolt korongok élettartama ugyanis jóval meghaladja a másik két eszközét – tanácsolta az informatikus szakember.

KM-PI


A kiberterrorizmus megnyilvánulásának nevezte a több tucat országban a WannaCry rosszindulatú programmal pénteken elkövetett támadást Franc Klincevics, az orosz parlament felsőháza védelmi bizottságának első elnökhelyettese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!