Helyi közélet

2008.12.01. 18:55

Vírusvész: még nincs járvány!

<p>Nyíregyháza - Hasonlóan az előző évekhez november végére az influenzaszerű megbetegedések száma nőtt a megyében, de járványról még nem beszélhetünk.&#160;<a href="http://video.szon.hu/video/34498/v--rusv--sz--m--g-nincs-j--rv--ny-"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a></p>

– Hasonlóan az előző évekhez november végére az influenzaszerű megbetegedések száma nőtt a megyében, de járványról még nem beszélhetünk – tájékoztatta lapunkat dr. Balogh Irén, a ÁNTSZ regoinális tisztiorvosa.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye háziorvosainak több mint 62 ezer felnőtt és 1650 gyermek oltóanyagot osztott ki a szolgálat. Akárcsak az országban itt is nagyobb volt az érdeklődés a vakcinák iránt, néhány helyen szükség volt utánrendelésre is. A nagy érdeklődés hátterében a tisztiorvos szerint az áll, hogy időben megkezdődött a lakosság tájékoztatása és sokan, felelősen gondolkodva megértették, jobb a betegséget elkerülni illetve megelőzni, mert ez kevésbé költséges, időigényes és fájdalmas, mint a betegséget és szövődményeit átvészelni.

A WHO és az EU irányelveit figyelembe véve gyártották le a hazai ingyenes influenza oltóanyagot, illetve a gyógyszertárakban forgalmazott valamennyi térítésköteles influenza vakcinát. Bár minden évben változik a járványt okozó vírusok genetikai szerkezete és ennek megfelelően az oltóanyagokban használatos vírustörzsek is, az idei év abból a szempontból különleges, hogy az oltóanyagban fellehető mindhárom vírustörzs meglehetősen nagy változás eredménye. Az oltóanyagokban alkalmazott vírustörzsek már a 2007/2008 évi influenza szezon végén kimutathatóak voltak, de még kevesen találkoztak a vírussal. Az előrejelzések szerint ezek a vírustörzsek okozhatnak járványt a mostani szezonban.

A nedves, párás enyhe idő valóban kedvez a vírusoknak, de véleményem szerint az időjárás változás nem fogja jelentős mértékben befolyásolni a megbetegedések számát – tette hozzá a tisztiorvos. Egyben felhívta arra is a figyelmet, hogy a specifikus megelőzésen kívül az általános egészségi állapot, a szervezet védekező képessége, az immunrendszer állapota határozza meg, hogyan vészeljük át a vírussal történt találkozást.

Tüdőgyulladás volt

– Engem inkább az lepett meg, hogy az utóbbi időben a 30 és 40 évesek körében több vírus okozta tüdőgyulladás volt a betegeim körében, és érezhetően nőtt az alsó- és felső léguti megbetegedéssel érkezők száma is, de kimondottan ifluenzára jellemző tünetekkel (magas, 39-41 ˚C-os láz, erős torok- és fejfájás, ízületi- és végtagfájdalom, gyengeség) még nem találkoztunk – kaptuk a helyzetértékelést dr. Zilahi Zsolttól. A háziorvos tapasztalatai szerint náluk az érdeklődés az ingyenes védőoltás ellen átlagos volt. – A körzethez 3200 beteg tartozik, és az elhozott 300 ingyenes vakcinából még 80 van – teszi hozzá a háziorvos. A megfogadandó jó tanács pedig úgy hangzik: hogy az ifluenzával orvoshoz kell fordulni, mert a betegség súlyos szövődményekkel járhat.

INFLUENZA

Csökkenthetõ a megfertõzõdés esélye
– vitaminokkal
– immunrendszer erõsítéssel
- fizikai erõnlét fokozással
- akítv életmóddal
- egészséges táplálkozással
- oltással
- a zsúfolt helyek, tömegek kerülésével.

Kapcsolódó cikkek:

- Bednárik Mónika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában