Salakmotor

2019.05.21. 10:22

Ez verseny lesz a javából

A FIM Europe illetékes vezetői is itt lesznek Nagyhalászban a ­challenge-en.

Mán László

Bartosz Smektala (fehérben) olyanokkal húzta Varsóban, mint Fredrik Lingren (kék), vagy Matej Zagar (piros)

Fotó: AFP

Ez valóban nem túlzás: az elmúlt évek legrangosabb hazai salakmotoros versenyének ad otthont szombaton délután a nagyhalászi ovál. Az egyéni Európa-bajnokság challenge-versenyén kilenc nemzet tizenhat motorosa küzd majd a továbbjutást, az Eb-döntő fordulóiba jutást jelentő első öt helyért.

A mezőnyről elég csak annyi, hogy itt lesz a tavalyelőtti ­junior világbajnok Bartosz Smektala, aki szombaton a Grand Prix varsói nyitófordulóján 55 ezer néző előtt az ötödik helyet szerezte meg. Ez nem semmi.

A tavalyi első öt biztos

– Az Európa-bajnokság döntősorozatába az előző évi finálék összesített első öt helyezettje került be automatikusan – kezdte lapunk tájékoztatását Füzesséry Erik, aki a MAMS szakági tanácstagja, az európai szövetség versenybizottságának tagja, gyakorlott versenyigazgató. – Hozzájuk jön a nagyhalászi challenge első öt helyezettje. Marad még hat hely, ebből egy a döntő versenysorozat egyes versenyeinek rendezőszövetségi szabadkártyása, a többieket az európai szövetség egy illetékes, öttagú bizottsága jelöli ki. Visszatérve a nagyhalászi versenyre, ennek rangját jelzi az is, hogy az említett bizottság német tagja, aki egyben az egész döntősorozat verseny­igazgatója, Rene Schäfer is itt lesz, a zsűri elnöke pedig nem más, mint a FIM Europe salakpályás szakágvezetője, a lengyel Piotr Szymanski.

A nagyhalászi pálya az eddigi versenyein bizonyította, hogy méltó színhelye az ilyen nívós találkozóknak. Ami a délután háromkor kezdődő verseny lebonyolítását illeti, ismét Füzesséry Erik segítségét kértük.

– A tizenhat versenyző húsz futam után alakít ki egy sorrendet – kezdte Füzesséry Erik. – Az első és a második automatikusan tagja a döntő futamnak, a harmadik, negyedik, ötödik és hatodik motoros pedig kap még egy esélyt. Annak a futamnak az első két helyezettje indulhat a huszonkettedik, döntő futamban. Ők négyen, illetve az utolsó esély harmadikja jut tovább az Eb-finálésorozatba.

Izgalmakban tehát aligha lesz hiány, remélhetőleg szombaton jó idő várja majd a szurkolókat és a versenyzőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!