Nagyvilág

2007.12.29. 07:20

19 hónap alatt eljutott az Everestre, a Déli- és az Északi-sarkra

<p>Gyorsasági rekordot döntött egy brit felfedező, miután alig több mint 19 hónap alatt feljutott a világ legmagasabb helycsúcsára és eljutott mindkét sarkpontra, írta szombati számában a brit The Daily Telegraph című lap.</p>

Az 45 éves egykori katona ezzel egy igen szűk elitklub tagja lett: eddig mindössze 15 ember érte el mindhárom helyet.

Adrian Hayes pénteken érkezett meg a Déli-sarkra, öt hónappal rövidebb idő alatt teljesítve a három kihívást, mint az eddigi rekordot tartó svéd házaspárt. A sarkkörről műholdas telefonon keresztül nyilatkozó Hayes elmondta, hogy már régóta készült az úgynevezett Three Poles (három pólus) teljesítésére, de nem a rekorddöntés volt a célja: csak szeptemberben tudta meg, hogy esélye lehet rekordidő alatt végrehajtani a feladatot.

Az egykori gurka harcos az első szakaszt, az Everest megmászását 2006 május 26-án teljesítette, majd 2007 április 25-én ért el az Északi-sarkra. A Déli-sarkot 19 hónappal és három nappal azután érte el, hogy a világ legmagasabb pontján állt. Elmondása szerint nehéz ennél gyorsabban végrehajtani a három, egyenként is embert próbáló feladatot, nem csak a mentális és fizikai kihívás, hanem a szükséges felkészülési idő miatt is.

A Three Poles-t először a dél-koreai Jang-Ho heo teljesítette 1994-ben, és azóta csak 14 ember tudta utánacsinálni.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!