Nagyvilág

2008.09.19. 10:46

Petőfi-szobrot avattak a munkácsi várban

<p>Kárpátalja – Pénteken újabb történelmi emlékjellel gazdagodott a kárpátaljai magyarság. A munkácsi várban Petőfi Sándor mellszobrát avatják – írja a Kárpáti Igaz Szó.</p>

A kárpátaljai magyar nyelvű napilap csütörtöki híradása szerint Mihajlo Beleny szobrászművész kezdeményezését – aki az idén tavasszal az ugyancsak a munkácsi várban visszaállított turulos emlékmű alkotója is – a Magyar Újságírók Kárpátaljai Szövetsége (MÚKSZ) és annak partnerszervezete, a Kárpátaljai Magyar Média Fejlesztéséért Alapítvány (KMMFA) karolta fel.

Petőfi Sándor most felavatásra kerülő mellszobra a költő munkácsi várban tett látogatásának állít emléket.

Az avatásra a szeptember 18-19-én Ungváron ülésező Ukrán–Magyar Kisebbségi Vegyes Bizottság hivatalos programja keretében kerül sor. Az alkotás leleplezésén megjelent Gémesi Ferenc, kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkár, Olekszandr Szahan, a Nemzetiségi és Vallásügyi Ukrán Állami Bizottság elnöke, valamint részt vettek a helyi magyar érdekvédelmi szervezetek képviselői. Az ünnepélyes avatásra pénteken, 9 órai (közép-európai idő) kezdettel került sor.

Az újságíró-szövetség és Mihajlo Beleny közös elhatározása a Szülőföld Alap anyagi támogatása révén vált kivitelezhetővé.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!