Nagyvilág

2008.11.02. 07:11

Tizenhat éves a legifjabb brit pilóta

<p>Tizenhat éves diák lett Nagy-Britannia legfiatalabb pilótája - adta hírül vasárnap a BBC, kiemelve, hogy a North Chailey-ből származó Jack Dopsonnak néhány hónapnyi felkészülés is elég volt a repülési vizsgák előtt, miközben másoknak ez nagyjából egy év alatt sikerül.</p>

A fiúnak - mielőtt megszerezte volna a magánpilótai engedélyét - egy 12 hetes repülési képzésen kellett részt vennie, és 58 órányi tanulórepülést követően összesen hét vizsgát letennie. A repülőoktatás 8000 fontra (2,6 millió forint) rúgó képzési díját Jack nagybátyja állta, aki fivérével - a fiú apjával - együtt maga is a repülés szerelmese.

"Hálás vagyok, hogy ilyen fiatalon lehetőséget kaptam egy ilyen nagyszerű dologra" - fogalmazott az ifjú pilóta, akinek legnagyobb vágya, hogy egyedül repülhessen Dél-Franciaországba vagy Portugáliába. Erre azonban még várnia kell, ugyanis pilótaengedélyét legkorábban a 17. születésnapján, azaz a jövő év júliusában veheti át. A repülési szabályok szerint ekkor vezethet először önállóan repülőgépet, és szállíthat légiutasokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!