Nagyvilág

2008.12.24. 08:25

A dalai láma szárított gyümölccsel lepte meg Laura Busht

<p>A Bush-kormányzat tagjai közül - beleértve magát az elnököt is - a külügyminiszter, Condoleezza Rice kapta a legnagyobb ajándékokat külföldi vendéglátóitól 2007-ben - derül ki a héten közzétett hivatalos listából.</p>

Az Egyesült Államok elsőszámú diplomatája 165 ezer dolláros (31 millió forint), gyémántokkal és rubintokkal díszített ékszereket kapott Abdullah szaúdi királytól. Jordánia uralkodója, II. Abdullah pedig egy gyémántokkal és smaragdokkal kirakott szettel ajándékozta meg Rice-ot, 147 ezer dollár (28 millió forint) értékben.

George Bush felesége, Laura is kapott zafír- és gyémántékszereket a szaúdi monarchiától, azonban ezek értéke "mindössze" 85 ezer dollár (16 millió forint). A 2007-es (tavalyi) hivatalos ajándéklistáról az is kiderül, hogy a dalai láma "szárított gyümölcsöt és olajos magvakat" adott az amerikai First Lady-nek, hat dollár (1133 forint) értékben.

George Bush elnök azt állítja magáról, hogy nem veti meg az egyszerű élvezeteket: amikor texasi farmján tartózkodik, szeret biciklizni vagy kerti munkát végezni - néhány ajándékozó pedig ezt tartotta észben. A svéd miniszterelnöktől, Fredrick Reinfeldttől például egy eredeti svéd gyártmányú bozótvágó fűrészt kapott, "kényelmi markolattal".

Minden hivatalos ajándék automatikusan köztulajdonba kerül az Egyesült Államokban, hiszen a törvény tiltja a kormányzati tisztségviselőknek, hogy ajándékot fogadjanak el külföldi kormányoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!