Nagyvilág

2010.07.20. 19:26

A szlovák főügyész szerint nem ő hátráltatja a Malina-ügyet

<p>A szlovák főügyész szerint nem az ő hivatala hátráltatja a négy évvel ezelőtt megvert Malina Hedvig ügyében folyó vizsgálat mielőbbi lezárását. Álllítja, azért nem születhet döntés, mert hiányzik egy orvosszakértői vélemény. Dobroslav Trnka főügyész keddi pozsonyi sajtóértekezletén a belügyminiszter hétfői kijelentésére reagált.</p>

Daniel Lipšic belügyminiszter hétfőn elmondta, némileg aggasztja, hogy milyen régóta foglalkozik a főügyészség Hedvig állítólagos hamis vallomástételének ügyével. "Ezt már régen le kellett volna zárni, a polgároknak és a nyilvánosságnak joga van megtudni, valójában mi is történt akkor, noha a nagy sajtó miatt most nehéz lesz befejezni a büntetőjogi eljárást" - vélekedett a szaktárca vezetője. Megjegyezte, a vizsgálatnak ártott a nagy sajtónyilvánosság, például az is, ahogyan elődje és a volt országos rendőrfőkapitány röviddel az incidens után azt taglalták a nyilvánosság előtt, hogy milyen bizonyítékok szerepelnek vagy nem szerepelnek a nyomozati iratokban.

"Nem történt bűncselekmény"

A szlovák főügyészség azt vizsgálja, hamisan tett-e vallomást Malina Hedvig (ma: Žák Malina Hedvig). Az akkori egyetemistát 2006. augusztus 25-én verték meg Nyitrán, amikor vizsgára igyekezett. Állítása szerint azért támadhatta meg két fiatal férfi, mert hallották, hogy magyarul beszél mobiltelefonon. Robert Kaliňák (Smer-SD) akkori belügyminiszter és Ján Packa most leköszönt országos rendőrfőkapitány 2006 szeptemberében kijelentette, hogy nem történt bűncselekmény, az egészet csak Hedvig találta ki. Emiatt indult ellene eljárás hamis vallomástétel miatt, s az tulajdonképpen máig nem zárult le.

Az említett orvosi szakvéleményt kidolgozni hivatott Peter Labaš professzor a pozsonyi Sme napilap online változatának kedden kijelentette, hogy a jelentés elkészítéséhez még szüksége van olyan dokumentumokra, amelyeket csak akkor kaphat meg, ha az érintett és orvosai ezzel egyetértenek.

Történt-e valamilyen mulasztás?

A belügyminiszter a Hospodárske noviny napilap hétfői számának adott nyilatkozatában azt mondta, valószínűleg sohasem ismerjük meg az igazságot Hedvig ügyében. Szeretné azonban, ha az ügy mielőbb lezárulna. "Nem normális, hogy ez az ügy négy éven keresztül megosztotta a társadalmat" - jegyezte meg.

A szaktárca vezetője ellenőriztetni fogja, miként járt el a rendőrség Malina Hedvig ügyében. Kíváncsi arra, milyen lépéseket tettek az ügyben, s történt-e valamilyen mulasztás. A rendőri eljárást a belügyi tárca belső ellenőrző szerve vizsgálja majd felül.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!