Nagyvilág

2010.07.22. 16:47

Hága: nem volt törvénysértő Koszovó függetlenségének kikiáltása

<p>Nem sértett nemzetközi törvényeket Koszovó függetlenségének kikiáltása 2008-ban - ezt mondta ki csütörtökön a hágai Nemzetközi Bíróság.</p>

A testület Szerbia kérésére 2008 októberében indított vizsgálatot az ügyben és a csütörtökön megfogalmazott tanácsadói vélemény szerint "Koszovó elszakadása Szerbiától 2008. február 17-én nem volt törvénysértő."

A hágai Nemzetközi Bíróság csütörtöki döntése előtt Vuk Jeremics szerb külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy "a világ összes határa veszélybe került, ha Hága Koszovó elszakadását támogatja." Szerbia azt is előrebocsátotta, hogy "semmilyen konklúziót nem szabad elvonni addig, amíg a hágai döntés szövegét nem tanulmányozták át alaposan."

A nagyrészt albánok lakta szerb tartomány függetlenségét a világ 69 országa és az Európai Unió 22 tagállama ismerte el. Szerbia szövetsége, Oroszország nincs köztük.

Belgrád folyamatosan azt hangoztatja, hogy tárgyalna Koszovó státuszáról, de az eszmecserékre Pristina nem hajlandó.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!