Nagyvilág

2010.08.29. 06:06

400 év után felébredt egy szumátrai vulkán

<p>Vörös riasztást adott ki vasárnap a katasztrófavédelem Indonéziában, miután működésbe lépett a Szumátra szigetén álló Sinabung tűzhányó, 1500 méteres füst- és hamuoszlopot lövellve a levegőbe. A vulkán közeléből több ezer embert menekítettek biztonságos helyre a hatóságok.</p>

A nemzeti vulkáni katasztrófafigyelő központ vezetője szerint a szakemberek eleinte az esőzéssel hozták összefüggésbe a hamut és a füstöt, mostanra viszont kiderült, hogy a feltörő magma okozza azt. "Egyértelműen veszélyes helyzet, úgyhogy a legmagasabb, vörös szintre emeltük a riasztást" - fogalmazott a központ vezetője.

Mint mondta, a Szumátra északi részén fekvő Sinabung több mint 400 éve nem tört ki, de péntek óta "mutat némi vulkanikus tevékenységet", ezért döntöttek a riasztási szint szigorítása mellett. Az Antara hírügynökség szerint legkevesebb 12 ezer embert evakuáltak a tűzhányó közeléből.

Indonézia az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol több kontinentális lemez találkozása erős szeizmikus és vulkáni tevékenységet okoz.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!