Nagyvilág

2010.08.06. 13:36

Biztonsásgos helyre vitték az oroszországi tüzek elöl a nukleáris anyagokat

<p>Az orosz atomenergetikai ügynökség pénteki bejelentése szerint elővigyázatosságból az összes radioaktív anyagot és robbanószert biztonságos helyekre szállították a szavrovi nukleáris kutatóközpontból, mivel a város környékén egyelőre megfékezhetetlen a tűz.</p>

Az orosz hatóságok pénteki bejelentése szerint az oroszországi tüzek halálos áldozatainak száma 52-re emelkedett. A védelmi minisztérium közölte: utasítást adtak a Moszkvától 70 kilométerre lévő Alabinszk melletti katonai bázis parancsnokának, hogy vitesse biztonságos helyre az ott tárolt rakétákat, lőszereket, tüzérségi lövedékeket.

Az orosz atomenergetikai ügynökség azt is közölte, hogy a nukleáris anyagokat elvitték a tüzek miatt kockázatossá vált szavrovi központból, de a tüzek által felperzselt talajban aktiválódhatnak azok a radioaktív szennyeződések, amely az 1986-os csernobili katasztrófa idején kerültek a földbe.

Stabil a helyzet

A Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának bejelentése szerint csaknem 600 helyen volt csütörtökön erdő-, bozót-, tőzegtűz Oroszország európai részén, és péntekre 250 újabb tűz keletkezett. "A legtöbb helyen stabil a helyzet, a szarovi, a nyiznij novgorodi és a moszkvai régióban azonban továbbra is komoly gondok vannak"- közölte a minisztérium válságközpontjának vezetője, Vlagyimir Sztyepanov.

Az orosz tiszti főorvos, Gennagyij Oniscsenko azt mondta pénteken, hogy a hőség, illetve a tüzek és a füst miatt eddig 78 gyerektábort kellett kiüríteni, majd bezárni, és több mint tízezer gyereknek kellett hazamennie. A tűzvész miatt elszállították Oroszország legnagyobb menhelyéről, a moszkvai régióban lévő Bimből az állatokat is. Közben Moszkvában állítólag elfogytak az üzletekből az arcvédő maszkok, mert a megrendeléseket messze meghaladta a rohamosan növekvő kereslet.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!