Nagyvilág

2010.08.06. 13:31

Egy futár ötperces késésén múlt az ukrán repülőgépgyártás legnagyobb üzlete

<p>Hozzávetőlegesen 40 milliárd dolláros üzlettől esett el az ukrán Antonov repülőgépgyár egy futár ötperces késése miatt.</p>

Az Amerikai Védelmi Minisztérium által meghirdetett tenderre készített pályázatok benyújtási határideje július 9-én, helyi idő szerint 14 órakor járt le. Az US Aerospace és az ukrán Antonov közös pályázatát szállító futár az amerikai cég állítása szerint 13 óra 30 perckor érkezett meg a Pentagon épületébe, ám az őrség állítólag feltartotta, s emiatt csak 14 óra 05 perckor volt lehetősége kézbesíteni az iratköteget.

A Pentagon szóvivője szerint egy több milliárdos megrendelés esetén egyetlen perc késés sem megengedett. Ennek ellenére az US Aerospace fellebbezést nyújtott be, azt állítva, hogy kézbesítőjüket szándékosan tartották fel a minisztériumban. Tény, hogy a közbeszerzési pályázaton való részvételi szándék nyilvánosságra kerülése után az amerikai társaságnak 50 százalékkal drágultak a részvényei. Dmitro Kiva, az Antonov elnöke a sajtóból értesült a pályázati kudarcról, és azt nyilatkozta, hogy ez alapos tanulságul szolgál a jövőre nézve.

Az amerikai hadászati közbeszerzési pályázaton végül a Boeing, illetve az Airbusokat gyártó európai EADS társaság nyert részvételi jogot. A Boeing még a végső határidőt megelőző napon, míg az európai cég az utolsó nap délelőttjén terjesztette be ajánlatát.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!