Nagyvilág

2010.08.24. 14:01

Manilai túszdráma: nemzeti gyásznap a Fülöp-szigeteken

<p>A Fülöp-szigetek elnöke kedden bejelentette, hogy szerdát nemzeti gyásznappá nyilvánította a nyolc hongkongi turista halálával végződött manilai túszdráma miatt. A turisták akkor haltak meg, amikor a manilai rendőrség egységei megrohamozták a túszokkal teli buszt.</p>

Beningo Aquino, Fülöp-szigeteki elnök nemzeti gyásznappá nyilvánította augusztus 25-ét a manilai túszdráma miatt - jelentette be az államfő szóvivője. A kormányépületeken félárbocra eresztik az ország lobogóját, de munkaszünetet nem tartanak. Közben az áldozatok rokonait képviselő hongkongi házaspár részvételével buddhista szertartást tartott hat szerzetes a túszdráma helyszínénél.

Aquino kedden találkozott a manilai kínai nagykövettel, teljes és gyors nyomozást ígérve az esettel kapcsolatban. Hongkongban nagy felháborodást okozott a turisták halála, és erősen kritizálták, ahogy a Fülöp-szigeteki rendőrség kezelte a helyzetet.

Kilencet elengedett

A 22 hongkongi turistát, és három Fülöp-szigeteki embert egy M-16-os gépkarabéllyal felfegyverkezett volt rendőr ejtette túszul, amikor rendőregyenruhában felkéredzkedett a Thai Hong Travel nevű turisztikai vállalat buszára. A több órán át tartó, és a televízióban élőben közvetített túszdráma alatt a túszejtő kilenc túszt engedett el. A nyolc turistát akkor ölte meg az egykori rendőr, amikor a rendőrség egységei megrohamozták a járművet.

A hongkongi kormányzat kedden fekete figyelmeztetést adott ki a Fülöp-szigeteki utazásokra, felszólítva a hongkongiakat, hogy minden utazást halasszanak el, amit a szigetországba terveztek. Közben Aquino elnök ígéretet tett arra, hogy megnövelik a turistákra vigyázó rendőrök számát, de ezzel kapcsolatban részleteket nem közöltek.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!