Nagyvilág

2010.08.25. 21:27

Tálib gáztámadás egy afgán iskola ellen!?

<p>Kabulban szerdán egy lányiskola több mint félszáz diákját szállították kórházba, miután a tanintézetük ellen feltehetően gáztámadást hajtottak végre a szélsőséges iszlamista tálibok.</p>

Az afgán egészségügyi miniszter szerint a sérültek mind stabil állapotban vannak, azt követően, hogy iskolájukban rosszul lettek, és elájultak. Kabulban idén ez volt az 5. hasonló eset, szerte Afganisztánban pedig már 11 lányiskolában történt feltételezett gáztámadás. Bár az incidensek okát egyelőre nem tudják a hatóságok, a feltételezések szerint a tálibok így akarják meg elrettenteni a lányokat attól, hogy iskolákban tanuljanak. Elemzők szerint az is lehetséges, hogy az eseteket csupán a tömeghisztéria okozza.

Az afgán hatóságok szerint szerdán 46 diáklányt, és 9 tanárt szállítottak kórházba mérgezéses tünetekkel a kabuli tanintézetből. A egészségügyi hatóságok szerint támadás hasonlónak tűnik az Afganisztán 10 másik iskolájában idén elkövetett gáztámadásokkal. De a korábbi esetekben kórházba szállított áldozatoknál végzett vérvizsgálatok eredménye állítólag még nem készült el, ezért nem tudni, hogy van-e összefüggés az incidensek közt.

"Ez nem baleset volt. Hasonló esetek történtek már korábban is lányiskolákban. Szerintünk az akciókért azok okolhatóak, akik ellenzik a fejlődést, vagyis azt, hogy a lányok is iskolába járhassanak." - mondta az afgán egészségügyi minisztérium szóvivője az AFP francia hírügynökségnek. Afganisztánban a tálibok 1996-tól 2001-ig tartó rémuralma idején tiltották, hogy a lányokat, és nőket tanítsák, illetve, hogy azok munkát vállaljanak. A szélsőséges iszlamisták hatalmát megdöntő, Egyesült Államok vezette invázió óta Afganisztánban több millió lány térhetett vissza az iskolákba, a nők pedig újra munkát vállalhatnak otthonaikon kívül is.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!