Nagyvilág

2010.09.18. 15:39

25 millió eurós bónusz a felsővezetőknek a nemrég csődtől fenyegett Hypo-bankban

<p>Hatalmas összegű bónuszokat fizetett a német állam segítségével tavaly megmenekült Hypo Real Estate bank a pénzintézet vezetőinek 2009-es munkájuk után - ezt állítja a Spiegel című német magazin hétfőn megjelenő száma, amelyből részleteket közölte szombaton az AFP. A Spiegel szerint összesen 25 millió euró jutalmat kaptak a felsővezetők.</p>

A Hypo Real Estate megmentéséről tavaly október elején döntött a német kormány arra hivatkozva, hogy a csődje lavinát indíthatott volna el Európában. Előzőleg még úgy volt, hogy a Hyponak 35 milliárd euróra lenne szüksége. Ám amikor kiderült, hogy a teljes megmentéshez ennél jóval több kell, az ügyletben részt vevő több szereplő kihátrált a megállapodás-tervezet mögül.

Jogi lépésekkel fenyegetőztek

A végső mérleg szerint a Hypo összesen 142 milliárd eurós tőkeinjekciót kapott kormánygaranciával, és teljes egészében a német állam tulajdonába került cserében a mentőcsomagért. A garanciavállalás feltételéül szabta a berlini pénzügyminisztérium, hogy a Hypo-nál, akárcsak a német állam által megmentett többi banknál, a vezetőknél bérplafon legyen, és ez évi 500 ezer euró.

A Spiegel szerint jogi lépésekkel fenyegettek a felsővezetők, amennyiben nem kapják meg a tavalyi munkájuk után a jutalmakat. A bank igazgatótanácsának elnöke, Manuela Better végül megadta az engedélyt a bónuszok kifizetésére, amelyekre még elődje tett ígéretet. Az előd, Axel Wieandt, márciusban távozott, mivel vitája támadt a jutalmazásokkal kapcsolatban a német nemzeti bankmentő alappal, a SoFFin-nal.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!