Nagyvilág

2010.09.17. 18:09

CHILEI BÁNYA - leért az egyik, még szélesítésre váró mentőfurat

<p>Elérte a chilei bányában rekedt 33 vájárt a szerencsétlenség helyszínen másodjára munkába állított fúró pénteken - közölte egy chilei kormányzati tisztségviselő. A 630 méter mélyre fúrt járatot még ki kell szélesíteni ahhoz, hogy a bányászokat azon keresztül ki tudják menteni.</p>

A T-130 nevű fúróberendezéssel helyi idő szerint délelőtt háromnegyed 11-kor fúrt bele abba a járatba, ahol a bányászok vannak - közölte a chilei tisztségviselő. A B-tervként fúrt járatot még ki kell szélesíteni ahhoz, hogy azon keresztül ki tudják menteni a munkásokat. A mérnökök első becslései szerint a mentőjárattal leghamarabb november végére végeznek.

Augusztus eleje óta 33 bányász várja, több mint 700 méteres mélységben, hogy kimentsék őket. Sokáig azt sem tudták, hogy élnek-e. Augusztus 22-én találták meg őket, 17 nappal azután, hogy beomlott a bánya a chilei Atacama sivatagban. Azóta egy kis fémcsövön keresztül juttatnak be ételt hozzájuk.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!