Nagyvilág

2010.09.14. 14:50

Irán szabadon engedte a beteg amerikai nőt

<p>Óvadék ellenében szabadon engedték Iránban azt az amerikai nőt, akit kémkedés miatt tartóztattak le két társával együtt az iraki-iráni határon több mint egy éve - közölte kedden a teheráni ügyészség honlapján.</p>

A közlemény szerint Sarah Shourd-ot a svájci nagykövetség munkatársainak adták át Teheránban, miután kifizették érte az óvadékot. A nő szabadon engedését ügyvédje, Masoud Shafii is megerősítette. A perzsa állam egyik vezető ügyésze korábban közölte: félmillió dolláros óvadékért szabadulhat.

Valószínűleg mellrákja van

A magánzárkában tartott, beteg Sarah Shourdot a tervek szerint szombaton, Mahmud Ahmedinedzsád elnök személyes közbenjárására, a muzulmánok böjti hónapja utáni irgalmasság jegyében engedték volna szabadon, de a bíróság közbelépett azzal az indokkal, hogy az ügyben előbb nekik kell döntést hozniuk.

Sarah Shourd két barátjával turistaként utazott a térségbe, amikor 2009. július 31-én az iráni-iraki határnál letartóztatták. Mindhármukat illegális határátlépéssel és kémkedéssel vádolják. A nő anyja szerint lányának komoly egészségügyi problémái, valószínűleg mellrákja van, de ennek kezelését Iránban megtagadták tőle. Az iráni ügyész közleménye szerint Shourd szabadon engedése nem befolyásolja társai ügyét, akiket továbbra is fogva tartanak.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!