Nagyvilág

2010.09.18. 09:39

Rekordnagyságú, kétmilliárdos segélyt kért az ENSZ Pakisztánnak

<p>Eddigi történetének legnagyobb adakozási kérelmét jelentette be az ENSZ pénteken, kétmilliárd dollárt kérve a pakisztáni áradások áldozatainak megsegítésére.</p>

A július óta tartó áradások több mint húszmillió embert érintettek, majdnem kétmillió lakóházat pusztítottak el, és több mint 1 700 ember halálát okozták. Az ENSZ-főtitkár a szervezet 65 éves történetének legsúlyosabb természeti katasztrófájának nevezte az áradásokat.

Az ENSZ pénteken kétmilliárd dollárra növelte segélykérelmét a pakisztáni áradások kapcsán. A 15 ENSZ szervezet által kért összeget 14 millió ember megsegítésére fogják használni az elkövetkező 12 hónapban. A pénzt élelmezésre, menekülttáborok felállítására, valamint újjáépítésre használják majd fel. Az ENSZ szerint húszmillió embert érintenek az áradások, azaz nagyjából Pakisztán lakosságának több mint tíz százalékát.

Az ENSZ augusztus elején 460 millió dolláros adománykérelmet tett, amelynek nyolcvan százalékát már megkapták. A kétmilliárd dollár ezt az összeget is tartalmazza. Az eddigi legnagyobb segélykérelem az ENSZ-től másfélmilliárd dollár volt, amelyet a januári haiti földrengés után kért a szervezet.

Több, mint 1700 halott

Az ENSZ azon igyekszik, hogy rávonja a nemzetközi figyelmet a pakisztáni áradásokra, amelyet a Haiti romba döntő januári földrengéshez, vagy a 2004-es ázsiai cunamihoz hasonlítanak, bár a halottak lassan emelkedő száma jelentősen kevesebb. A pakisztáni áradások valószínűleg pont azért nem kapott olyan nagy nemzetközi figyelmet, mert a halottak száma alig több mint 1 700, szemben a pillanatok alatt több százezer halottat követelő földrengéssel és cunamival.

Közben az ENSZ-ügynökségek egy készülődő egészségügyi krízis veszélyére hívták fel a figyelmet. A szervezet közlése szerint hétszázezren szenvednek krónikus hasmenéstől, majdnem egymillió embert különböző bőrbetegségek támadtak meg, több mint nyolcszázezren kaptak légúti fertőzéseket és százezrekre tehető a maláriás és dengue-lázas esetek száma.

A júliusban kezdődött, és egy nagyjából Anglia nagyságú területet érintett áradások még mindig pusztítanak Pakisztán déli részén.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!