Nagyvilág

2010.10.25. 19:55

CHILEI BÁNYA - A chilei elnök fogadta a bányászokat

<p>Sebastian Pinera chilei elnök fogadta hétfőn a santiagói elnöki palotában a csaknem két hete kiszabadított bányászokat hétfőn - számolt be róla a BBC internetes hírportálja.</p>

A vájárok 69 napot töltöttek, több mint 700 méteres mélységben egy augusztusi omlás után.  A fogadáson a bányászok mindegyike kapott egy-egy medált, amely Chile függetlenségének 200. évére emlékeztet. Ezt a jubileumot éppen akkor ünnepelték a chileiek, amikor a bányászok még a mélyben voltak.

A vájárok később egy focimeccset is játszanak majd: az ellenfél csapatát megmentőikből és kormányzati illetékesekből állítják össze. A vájárok csapatát az egyik kiszabadított bányász, Franklin Lobos edzi: ő korábban profi focista volt.

A bányászok nemcsak Chilében, hanem világszerte is egyre népszerűbbek: több könyv is íródik már megpróbáltatásaikról, hollywoodi film is készül róluk és többen közülük szerepeltek egy spanyol beszélgetős műsorban.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!