Nagyvilág

2010.11.19. 15:15

Munkatábor Kínában egy Twitter-üzenet miatt

<p>Első alkalommal ítéltek egyéves munkatáborra egy kínai nőt azért, mert a Twitter nevű közösségi oldalon írt egy Japán-ellenes tüntetőket kigúnyoló üzenetet - közölte pénteken egy emberi jogi csoport, amely szerint Peking egyre inkább ellenőrzése alá akarja vonni a közösségi médiát.</p>

A 46 éves Cseng Csien-pinget hétfőn ítélték el "közrend megzavarása" miatt, miután a nő a Twitter nevű oldalon egy olyan üzenetet írt, amelyben gúnyt űzött Japán-ellenes tüntetőkből és azt a látszatot keltette, hogy ők megtámadnák a nemrég bezárt Sanghaji Világkiállítás japán pavilonját.

A párizsi székhelyű Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet egyik képviselője szerint "első alkalommal történt meg, hogy valakit egy Twitter-üzenet miatt küldenek munkatáborba." Az Amnesty International nevű emberi jogi csoport felhívta Peking figyelmét arra, hogy engedjék szabadon Csenget. A szervezet szerint a kínai kormány "egyértelmű üzenete az, hogy még a Twittert is figyelik, ezért mindenkinek óvatosnak kell lennie."

A Kínai Emberi Jogok Védői (CHRD) nevű csoport pénteken azt közölte: tudomásuk szerint Cseng az ítélet kihirdetése után kétnapos éhségsztrájkba kezdett. Azt nem tudni, hogy mostanra vett-e ételt magához a nő.  Annak a munkatábornak az illetékesei, ahová a nőnek egy évre mennie kell, nem kommentálták az ítéletet az AFP francia hírügynökségnek.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!