Nagyvilág

2010.11.05. 14:45

Román jogvédők elítélik az államfőt "rasszista kijelentései" miatt

<p>Nyílt levélben ítélték el román jogvédő csoportok pénteken a román államfőt, aki szlovéniai látogatásán "rasszista kijelentést tett a cigányokra".</p>

Traian Basescu azt mondta, hogy"azért nehéz integrálni a nomád romákat, mert közülük kevesen hajlandók dolgozni, a többség a hagyományok szerint abból él, amit lopni tudnak." A jogvédő csoportok azt írták pénteken közzétett közös levelükben, hogy az elnök "megjegyzésében nincs semmi új, csupán újabb fejezete a cigányok megbélyegzésének a román politikusok részéről". A jogvédők szerint "az ilyen jellegű kijelentések elfogult, illetve hamis információkra épülnek, és megerősítik az általános gyűlöletet, sztereotípiákat a kisebbségek ellen."

A jogvédők szerint a romák nem nomádok

Basescu a főleg Romániából és Bulgáriából érkezett romák franciaországi kitoloncolásával kapcsolatban tette kijelentését. Párizs bírálta azokat az országokat, ahonnan a romák érkeztek azt állítva, hogy nem tesznek erőfeszítéseket a romák helyzetének javítására. Válaszul Bukarest azt közölte, hogy Franciaországnak és más országoknak kellene többet tenniük az integrálásukra.

"Az Európai Unióban biztosított mozgási szabadságukkal élnek a romák, ezért nem nomádok, ahogy Basescu állítja. Csupán jobb életlehetőségeket keresnek a szegénység és a társadalom széléről menekülve"- írták a román jogvédők nyílt levelükben. Romániában hivatalos adatok szerint 530 ezer cigány él, jogvédők szerint a számuk legalább két és fél millió, és ez azért marad rejtve, mert sokan letagadják, hogy cigányok, félve a diszkriminációtól - közölte az AFP francia hírügynökség.

- Független Hírügynökség -


Sarkozy-t veszi célba a román rockegyüttes dala
fuggetlen | 2010.11.05 15:27

A francia elnököt gúnyoló és bíráló angol nyelvű számot tett közzé csütörtökön a YouTube-on a roma zenészekből álló román rockegyüttes, a Vama. Az együttes énekese, Tudor Chirila szerint humorral akarták megközelíteni "a francia államfő abszurd megoldását a romaproblémára".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!