Nagyvilág

2010.12.21. 10:11

Több száz tüntetőt vetettek börtönbe Fehéroroszországban

<p>Egy fehérorosz bíróság kedden 15 napig terjedő börtönbüntetésekkel sújtott nagyjából hatszáz embert, akiket a vasárnapi elnökválasztást követő tüntetéseken vettek őrizetbe - közölte az Interfax orosz hírügynökség.</p>

Ugyanakkor a fehérorosz hatóságok "sok embert" szabadon is engedtek, köztük külföldi újságírókat. Az Alekszandr Lukasenko győzelmével végződött vasárnapi elnökválasztás után több ezer ellenzéki tüntetett Minszk belvárosában, az eredmények ellen tiltakozva.

"Több mint 580 ember kapott börtönbüntetést", amiért részt vettek a vasárnapi demonstráción - közölte az Interfax orosz hírügynökséggel egy magasrangú fehérorosz rendőrtiszt. A férfi elmondása szerint az elítéltek többségének szabálysértés miatt kell öttől 15 napig terjedő időre börtönbe vonulnia. Azt nem közölte, hogy mennyi embert ítéltek el súlyosabb bűncselekmények miatt.

Sok embert szabadon engedtek?

A rendőrtiszt arról nem tett említést, hogy a börtönbe vetett emberek között van-e az a hét ellenzéki elnökjelölt, akiket szintén letartóztattak. Sajtóhírek szerint közülük kettőt a fehérorosz titkosszolgálat, a KGB főhadiszállásán hallgattak ki. Az Interfaxnak nyilatkozó rendőrtiszt elmondása szerint "sok embert" szabadon engedtek, köztük több külföldi újságírót is.

A vasárnapi ellenzéki tüntetés alatt nagyjából egy tucat riportert vettek őrizetbe a fehérorosz hatóságok. Az AFP francia hírügynökség tudósítóját 17 órán át tartották fogva, mielőtt minden magyarázat nélkül szabadon engedték.

Vasárnap este több ezer ellenzéki tüntető próbálta megrohamozni a fehérorosz kormány székházát Minszkben, miután győztesnek hirdették ki az elnökválasztásokon Alekszandr Lukasenkót. Több tucat tüntetőnek rövid időre sikerült bejutnia az épületbe, a különleges rendőri egységek azonban visszaverték őket, a rohamrendőrök pedig szétszórták az utcán a tüntető tömeget.

Az országot 16 éve vaskézzel irányító Lukasenko a szavazatok 79.67 százalékát kapta a vasárnapi elnökválasztáson. Az utána következő legsikeresebb jelölt a voksok kevesebb mint három százalékát tudhatta magáénak, a hivatalos eredmények szerint.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!