Nagyvilág

2011.01.23. 18:18

Az olaszok csaknem fele Berlusconi lemondását akarja

<p>A Corriere della Serra nevű olasz lap vasárnap közzétett felmérése szerint az olaszok 49 százaléka azt akarja, hogy mondjon le Silvio Berlusconi kormányfő. A felmérés szerint 45 százalék viszont nem ért egyet ezzel.</p>

Silvio Berlusconi szombaton azt közölte telefonos üzenetében pártja, a Szabadság Népe nagygyűlésen megjelent tagjaival, hogy nem hajlandó távozni. Berlusconi ügyvédei pénteken közölték, hogy a kormányfő nem jelenik meg a szex botrányban vizsgálódó milánói ügyészek előtt. A hatóság arról akarta kérdezni a kormányfőt, hogy milyen kapcsolatban állt prostituáltakkal, köztük egy marokkói hastáncosnővel, aki 17 éves korában részt vett Berlusconi egyik partiján.

30 százalékos a párt támogatottsága

Az ügyészek szerint az olasz miniszterelnök fizetett az ifjú hölgy szexuális szolgáltatásaiért. Az olasz törvények tiltják a fiatalkorú prostituálttal folytatott viszonyt. Mind a 74 éves Berlusconi, mind a Ruby néven emlegetett Karima Marug tagadja a szexuális kapcsolatot. A most 18 éves nő szerint 7000 eurót (1,9 millió forintot) ajándékba kapott a férfitól.

A 600 ember megkérdezése alapján felmérést készítő Corriere della Serra szerint Berlusconi újabb szex ügye egyelőre csekély hatást gyakorolt a különböző pártállású szavazókra. A lap szerint ezt jelzi az is, hogy a kormányfő pártjának támogatottsága változatlanul 30 százalékos.

Az újság szerint az egyedüli érzékelhető hatás az idegenkedés erősödése általában a politikusoktól, illetve a politikától. Az ellenzéki Demokrata Párt (PD) már bejelentette, hogy aláírásgyűjtő akcióba kezd Berlusconi lemondatása érdekében, és reményei szerint tízmillió aláírás fog összegyűlni.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!