Nagyvilág

2011.01.14. 07:29

Fegyveres felkelésre készülnek a kárpátaljai a ruszinok?

<p>Egy internetes portálokon megjelent hír szerint az ungvári Dmitro Szidor atya – a kárpátaljai ruszin mozgalom egyik vezéralakja – fegyveres felkeléssel fenyegette meg az ukrán államvezetést, amennyiben nem állítják le a ruszinok ellen folyó üldöztetést és népirtást – írja a Kárpáti Igaz Szó.</p>

Azt, hogy valóban készek lennének-e ilyen szélsőséges eszközhöz nyúlni, a kárpátaljai napilap magától Szidor atyától tudakolta meg. Az ungvári pravoszláv pap elmondta, hogy a szóban forgó cikket ő is csak az interneten olvasta, és ott szembesült a neki tulajdonított kijelentéssel.

–. Eleinte csak szimpla provokációnak véltem, de az írás szóról szóra azonos szöveggel mintegy kétszáz médiumban is megjelent – mondta ruszin mozgalom vezére. – Így nyilvánvalóvá vált, hogy egy felsőbb utasításra készült és közzétett, ellenünk irányuló propagandafogásról van szó.

Arra a kérdésre, hogy valaki szájából mégis elhangozhattak az ott szereplő állítások, Szidor atya kijelentette, hogy sem neki, sem egyetlen ruszinnak nincs köze az egészhez:

– Még hogy fegyveres felkelés!? Nem ismer minket, aki elhiszi ezt a badarságot. Leginkább magyar testvéreink tudhatják, hogy nem vagyunk ennyire ostobák. A mi köreinkben soha még csak fel sem merült, hogy ilyen szélsőséges eszközökhöz folyamodjunk. Ugyanakkor biztosan tudom, honnan ered az írás.

A kárpátaljai ruszin mozgalmat vezető pravoszláv pap szerint egyértelműen az egykori KGB ukrán utódszervezete, az SZBU (Ukrán Biztonsági Szolgálat) provokációjáról van szó, miután az ellene indított koncepciós per megbukott – írja a Kárpáti Igaz Szó.

A környező országokkal ellentétben egyedül Ukrajnában nem ismerik el azt, hogy a ruszinok önálló nemzetiséget alkotnak. Sőt, a kárpátaljai ruszinság minden olyan törekvését, amely a nemzetiségük elismertetésére irányul, szeparatizmusként ítéli meg az ukrán államvezetés.

– Palkó István, Ukrajna/Kárpátalja –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!