Nagyvilág

2011.01.25. 18:28

Halál a német tengerészet kiképző vitorlásán

<p>Részeg tisztek, halálos fenyegetések és szexuális erőszak - mindezekről német tisztjelöltek számoltak be a "Gorch Fock" nevű vitorláshajó fedélzetén tapasztaltak kapcsán. A történtekről kilencoldalas vizsgálati jelentés készült.</p>

A német tengerészet háromárbócos oktatóhajóján történt eseményekről kedden a Spiegel online tudósított. A korábbi híradások szerint a vitorláson zendülés tört ki, miután novemberben meghalt egy kadétlány, akit felparancsoltak a kötélzetre, ahonnan aztán lezuhant.

A kadétlány halála miatt a múlt héten a német védelmi miniszter felmentette beosztásából a Gorch Fock parancsnokát. A német haditengerészet kiképző vitorláshajóján szolgált tisztjelöltek elbeszélései szerint ők tavaly november 5-én a brazíliai Salvador de Bahia kikötőjében léptek a Gorch Fock fedélzetére. Az egyik hazatért matróz arról számolt be: kiképzőik aznap éjszaka hatalmas tivornyát rendeztek. Eközben az egyik tiszt részegen bebotorkált egy hálókabinba és azt kiáltotta: "gyűlöli a tisztjelölteket és meg akarja ölni őket".

A 25 éves kadétlány, Sarah Lena S. az éjszakai történteket követő napon halt meg. A tisztjelöltnek a hátsó árbóc kötélzetére kellett felmásznia, ahonnan 20 métert zuhant a fedélzetre, majd meghalt. Ezt követően több kadét is megtagadta, hogy felmásszon a kötelekre, míg mások haza akartak utazni - amit a vitorlás kapitánya, Norbert Schatz zendülésnek nyilvánított. A német haditengerészet azonban felfüggesztette a kiképzést az oktatóhajón, a kadétokat hazarendelték, a hajó tisztjei egyedül folytatták tovább az útjukat. Ezen kívül a hajó kapitányát felmentették, a vitorlást hazahívták és a német hatóságok vizsgálatot kezdtek az ügyben.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!