Nagyvilág

2011.01.10. 17:56

Irán azt állítja, hogy felszámoltak "egy gyilkos kémhálózatot"

<p>Irán - Az iráni állami tévé hétfői bejelentése szerint felszámoltak az iráni hatóságok egy kémhálózatot, amely felelős egy iráni atomfizikus egy évvel ezelőtt megöléséért. A tévében felolvasott rövid közlemény szerint a hálózatot az izraeli hírszerzés, a Moszad irányította.</p>

Tavaly január 12-én a Teheráni Egyetem egyik atomfizikusa meghalt, amikor felrobbant egy bomba a háza előtt parkoló motorkerékpáron. Masszud Ali Mohammadi éppen elhagyta a házat, hogy a munkahelyére induljon, mikor működésbe lépett a távirányítóval vezérelt robbanószerkezet.

Az iráni kormány azonnal a két ősellenséget, az Egyesült Államokat és Izraelt vádolta meg. Az iráni hatóságok azt közölték, hogy az áldozat az 1979-es Iszlám Forradalom óta hűséges támogatója volt a rendszernek. Az nem derült ki a hivatalos nyilatkozatokból, hogy volt-e valami köze az ország nukleáris programjához.

Hónapokon át nyomoztak

Az iráni hírszerzési minisztérium hétfőn azt közölte: több hónapon át tartó nyomozás révén jutottak olyan információkhoz, amelyek elvezettek a kémhálózat tagjaihoz. A bejelentés szerint "a hálózat felszámolása nagy csapás az izraeli hírszerzési és biztonsági struktúrára".

Az iráni kormány az izraeli, az amerikai és a brit titkosszolgálatokat megvádolta már tavaly is két iráni atomtudós elleni merényletekkel, amelyekben az egyik kutató meghalt, a másik megsebesült. A Fars félhivatalos iráni hírügynökség szerint a kutatókra két különböző irányból törtek rá a motorkerékpárokon érkező támadók. A hivatalos állami IRNA hírügynökség szerint az egyik célpont a teheráni, a másik a shahidi Behesti Egyetem nukleáris kutatási tanszékének a tagja volt, és a megsebesített kutató az iráni védelmi minisztérium számára dolgozott.


- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!