Nagyvilág

2011.01.16. 17:27

Javul a biztonsági helyzet Tunéziában, de a fővárosban élelmiszerhiány van

<p>Tunézia - A tunéziai hatóságok letartóztatták vasárnap az elűzött elnök biztonsági főnökét, akit az afrikai ország új vezetése elleni összeesküvéssel vádolnak. Közben egy órával megrövidítették a héten bevezetett kijárási tilalmat a javuló biztonsági helyzetre hivatkozva. A szükségállapot azonban érvényben maradt. A főváros központját továbbra is a hadsereg egységei őrzik.</p>

A tunéziai hatóságok vasárnap adtak ki letartóztatási parancsot az elmenekült államfő testőrségét vezető tábornok ellen, és pár órával később már le is tartóztatták - közölték helyi tisztségviselők az AFP francia hírügynökséggel. Ali Seriati tábornokot államellenes összeesküvéssel vádolják, valamint azzal, hogy ő állt a tüntetések alatt történt erőszakos események mögött.

Emberi jogi szervezetek szerint több tucatnyi ember halt meg az elmúlt hetekben történt megmozdulásokban, amelyek az országot 23 éve irányító Zine al-Abidine Ben Ali elnök elmeneküléséhez vezettek. A hatóságok a zavargások miatt kijárási tilalmat, valamint szükségállapotot vezettek be.

A tunéziai hatóságok vasárnap a javuló biztonsági helyzetre hivatkozva enyhítettek a kijárási tilalmon, egy órával megrövidítetté. A szükségállapot azonban továbbra is érvényben van: három embernél több nem gyűlhet össze az utcákon, és a rendőröket arra utasították, hogy lőjenek le bárkit, aki menekül előlük.

A tunéziai főváros központját továbbra is a hadsereg egységei tartják lezárva, védve a kormányzati épületeket. Az AFP helyszíni tudósítójának beszámolója szerint a városközpontból szórványos lövöldözést lehetett hallani. Tuniszban néhány üzlet már kinyitott vasárnap, előttük hosszú sorok kígyóztak - írta az AFP. Helyiek elmondása szerint a városban élelmiszerhiány alakult ki.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!