Nagyvilág

2011.01.23. 20:48

Radikalizálódik a tunéziai kormányellenes megmozdulás

<p>Több száz tüntető táborozott le vasárnap a tunéziai kormányfő hivatala előtt. Az AFP francia hírügynökség tudósítja azt jelentette, hogy a tüntetők teljes hatalomváltást követelnek, nemcsak a rendszer régi embereinek leváltását.</p>

Közben őrizetbe vettek Tuniszban két politikust és egy magántévé vezetőjét, akik az országból Szaúd-Arábiába menekült államfő, Ben Ali közeli szövetségeseinek számítottak. Az AFP szerint egyelőre békések a miniszterelnök hivatal előtt megjelent tüntetők, akik nem törődtek a továbbra is érvényes éjszakai kijárási tilalommal, illetve a bukott elnök által kihirdetett rendkívüli állapottal, amely minden gyülekezést betiltott.

A tüntetők többsége azokról a szegény, vidéki településekről jött, ahol elkezdődtek a Ben Ali bukásával végződő megmozdulások, decemberben. Tunéziában változatlanul feszült a helyzet, amit csak tüzelnek a korrupcióról terjedő hírek, valamint azok az információk, amelyek szerint Ben Ali, a családja és rokonai kifosztották az államkasszát. A haragot fokozta vasárnap az a hír is, hogy az elűzött államfő egyik sógora és családja Kanadába menekült. Ben Ali családjának 33 tagját egyébként már őrizetbe vették Tunéziában.

Vasárnap reggel érkezett Tuniszba érkezett a magát a "felszabadítás karavánjának" nevező menet, amely Tunézia minap alakult átmeneti kormányának lemondását követeli. A tiltakozó akciókhoz rendőrök is csatlakoztak. Hétfőtől az általános iskolai tanárok kezdenek országos sztrájkba, hogy - mint mondták - "kicsikarják" a kormány távozását.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!