Nagyvilág

2011.01.04. 18:01

Reménykeltő biztonsági egyezmény Afganisztánban

<p>Reménykeltő és egyedülállónak számító biztonsági egyezményt kötöttek Afganisztánban a nemzetközi erők helyi vezetőkkel, az ország déli részén - közölték kedden helyi tisztségviselők és a NATO-erők.</p>

A helyi törzsi vezetők vállalták, hogy nem engednek külföldi tálib harcosokat az érintett területre, valamint nem engedélyezik, hogy afgán tálibok merényleteket és támadásokat hajtsanak végre - mondta el Helmand tartomány kormányának szóvivője. A megegyezés részeként a nemzetközi erők nem indíthatnak önhatalmúan akciókat, csakis az afgán biztonsági erőkkel együttműködve. Az afgán kormány pedig ígéretet tett kórházak, iskolák és utak építésére - mondta el a szóvivő.

A megegyezés Sarvan Kala falu és az azt körülölelő területet érinti, ahol nagyjából négyezer család él. Az egyezség egyedülállónak számít. Legutóbb a brit csapatoknak sikerült hasonlót létrehozniuk egy közeli településen, de csak átmeneti időre.

Az egyezségről szóló hírt megerősítette NATO Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) helyi parancsnoka is. Richard Mills vezérőrnagy "óvatosan optimista" volt a biztonsági megállapodás sikerét tekintve. Az ISAF közlése szerint tálib parancsnokok aláírásukkal vállalták, hogy tiszteletben tartják a helyi vezetők kérését, és nem harcolnak a területen.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!