Nagyvilág

2011.01.16. 20:52

Összecsapások a tunéziai elnöki palotánál

<p>Tunézia - A tunéziai hadsereg egységei vasárnap támadást indítottak az elnöki palota ellen, amelyet az elmenekült tunéziai elnök testőrsége foglalt el - közölte egy biztonsági tisztségviselő, az AFP francia hírügynökséggel.</p>

A katonák korábban agyonlőttek két orvlövészt, aki egy a belügyminisztérium közelében található épületéből lövöldözött. Az ország miniszterelnöke közben "zéró toleranciát" hirdetett az ország biztonságát fenyegető emberekkel szemben.

A tunéziai hadsereg egységei támadást indítottak a Karthágó városában található elnöki palota ellen, ahol az elnöki testőrség tagjai kerestek menedéket - közölte az AFP-vel egy magasrangú tunéziai biztonsági tisztségviselő. Az összecsapás azután történt, hogy a tunéziai hatóságok letartóztatták az elnöki testőrség vezetőjét. Ali Seriati tábornokot államellenes összeesküvéssel vádolják, valamint azzal, hogy ő állt a tüntetések alatt történt erőszakos események mögött.

Egy telefonon keresztül nyilatkozó szemtanú lövéshangokról számolt be, és közölte, hogy a hadsereg kordonokkal zárta le a palota környékét. Egy másik szemtanú pedig legalább két katonai helikoptert látott a palota felett körözni. A tunéziai állami televízió információi szerint a hadsereg segítségét a palota mellett lévő épületben megbúvó rendőrök kérték.

Korábban a fővárosban lőttek agyon katonák két orvlövészt - közölte a hadsereg egyik tisztje, az állami televízióval. A tiszt elmondása szerint a lövészek egy a belügyminisztérium melletti épületből lövöldöztek.

Zéró tolerancia

Mohammed Ghannouchi tunéziai kormányfő közben "zéró toleranciát" hirdetett mindazokkal szemben, akik veszélyeztetik az ország biztonságát, "bárkik is legyenek".

Az új tunéziai kormány összetételét hétfőn fogják bejelenteni - közölte az egyik ellenzéki párt vezetője, a kormányfővel folytatott tárgyalások után. Abban egyetértés volt, hogy az új kormányban nem vehetnek részt a Zine al-Abidine Ben Ali elmenekült elnököt támogató pártok.

A tunéziai hatóságok vasárnap a javuló biztonsági helyzetre hivatkozva enyhítettek a kijárási tilalmon, egy órával megrövidítették azt. A szükségállapot azonban továbbra is érvényben van: három embernél több nem gyűlhet össze az utcákon, és a rendőröket arra utasították, hogy lőjenek le bárkit, aki menekül előlük.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!