Nagyvilág

2011.02.19. 19:33

Szabadlábon az "ördög ügyvédje"

<p>Elengedték a spanyol hatóságok az ördög ügyvédjének nevezett olasz jogászt. Az 55 éves Giovanni di Stefano a 2006-ban kivégzett Szaddam Huszein iraki diktátor egyik ügyvédje is volt.</p>

Az ügyvédet kedden egészségügyi okokból szabadlábra helyezték, csütörtökön ismét őrizetbe vették. A legfelsőbb bíróság szombaton elengedte, de megfigyelés alatt tartják az angliai tárgyalásáig.

Di Stefano ügyfelei közé tartozott Szaddam Huszeinen kívül a szintén kivégzett iraki védelmi és belügyminiszter, a kurd lázadást vegyifegyverrel leverő, Vegyi Ali névre hallgató Ali Hassan al-Madzsid, Tarik Aziz volt iraki miniszterelnök-helyettes, a pedofília miatt börtönre ítélt korábbi popsztár Gary Glitter és a nagy angliai vonatrablás főszervezője, Ronni Biggs is. Egyszer azt mondta, elvállalná Adolf Hitler vagy maga a Sátán védelmét is.

A spanyol belügyminisztérium szerint az elfogatóparancsot 2004 és 2009 közötti tetteiért adták ki ellene, többször is nagy összegeket vett fel úgy, mintha megbízása lenne egy-egy ügyben, pedig nem volt. 18 ügyben akár 75 év börtönt is kaphat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!