Nagyvilág

2011.03.11. 19:27

Elrettentő büntetést kaphatnak a kínai táskahamisítók

<p>Elkezdődött minden idők legnagyobb kanadai hamisítási ügyének bírósági tárgyalása. A kínai nyelv kantoni dialektusát beszélő, fedett magánnyomozók leplezték le azokat a bűnözőket, akik azt állították: bármekkora mennyiséget le tudnak szállítani hamis Louis Vuitton és Burberry termékekből. A cégek ügyvédje szerint a per végén rekordösszegű bírságot is kiszabhat a bíróság.</p>

A hamisítási ügyben még 2008-ban indult a nyomozás Kanadában. A hamis Louis Vuitton és Burberry márkájú kézitáskákat, napszemüvegeket, ékszereket és kiegészítőket Kínában gyártották a hamisítók, ahonnan Vancouverbe szállították, és egy Ontario állambeli raktárban tárolták a termékeket. Az értékesítésről az Altec nevű cég internetes áruháza gondoskodott, de a hamis portéka feltűnt az albertai ajándékboltok kínálatában is. A hamisítókat végül kantoni dialektust beszélő, fedett magánnyomozók buktatták le. Az ügy első bírósági tárgyalásán a számos gyanúsítottból csupán egy jelent meg. Egy másik érintettet letartóztattak Kínában, megint mások elhagyták Kanadát a tárgyalás megkezdése előtt.

A Louis Vuitton és Burberry cégek ügyvédje a VancouverSun című lapnak elmondta: hamisítás miatt az eddig megítélt legnagyobb kártérítés összege egymillió kanadai dollár volt, ám ebben az ügyben ennek a dupláját is megítélheti a bíróság. Michael Manson szerint a hamisítványok járványszerűen árasztják el Kanadát, és ez ellen az egyetlen lehetséges módszer az elrettentő összegű büntetések kiszabása, illetve kártérítések megállapítása lehet. A jogi képviselő ugyanakkor elismerte: sokszor nem lehet behajtani a megítélt pénzt, mert a végrehajtás során már csak kiürített bankszámlákat találnak. A jelenlegi ügy egyik vádlottja is az élettársa nevére íratta a házát egy dollárért, de a két cég ügyvédje bízik benne, hogy végül sikerül megakadályozni a vagyon kimentését.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!