Nagyvilág

2011.03.10. 20:44

Líbia: A nyugati vezető hatalmak Kadhafi-ellenes lázadókkal tárgyalnak

<p>Líbia - Közvetlen kapcsolatban van az Egyesült Államok a líbiai ellenzék vezetőivel, így az észak-afrikai országot 41 éve vaskézzel irányító Moamer Kadhafi ellen lázadók által Bengáziban alakított nemzeti tanács tagjaival is. Ezt Jay Carney fehér házi szóvivő jelentette be.</p>

"Egyeztetünk az ellenzékkel, a tanáccsal, hogy segítsünk nekik, és megállapodjunk arról, miként tudjuk törekvéseiket leginkább támogatni. Még mindig azon vagyunk, hogy megismerjük az ellenzék törekvéseit, képviselőit, és azt, hogy mit csinálnának Líbiával a Kadhafit követő időszakban" - mondta az elnöki hivatal szóvivője.

A nap folyamán Hillary Clinton külügyminiszter is bejelentette, hogy jövő heti közel-keleti útján találkozni fog a líbiai ellenzék tagjaival, hogy együtt keressenek megoldást Kadhafi eltávolítására a hatalomból. Amerikai források szerint Gene Kretz líbiai amerikai nagykövet Egyiptom fővárosában, Kairóban már egyeztetett is a Kadhafi-ellenes erők vezetőivel. Azt viszont elutasították az amerikai diplomaták, hogy megnevezzék líbiai lázadó tárgyalópartnereiket.

Franciaország csütörtökön úgy döntött, hogy a lázadókat ismeri el Líbia jog szerinti képviselőinek, erre válaszul Tripoli bejelentette, hogy minden kapcsolatát megszakítja az európai országgal. Nagy-Britannia vezetése "érvényes tárgyalópartnernek" nevezte az észak-afrikai ország keleti felét teljesen uraló lázadók képviselőit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!